Rode Duivels zullen een Axel Witsel in topvorm nodig hebben

Sport | Axel Witsel trekt aan het einde van dit seizoen de deuren van Borussia Dortmund achter zich dicht. De middenvelder speelt vier matchen voor de Rode Duivels in de Nations League, te beginnen met Nederland op vrijdag. Maar hoe is het gesteld met zijn vormpeil?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Om het maximum van de punten te pakken in hun poule van de Nations League en een belangrijke stap te zetten richting kwalificatie, zullen de Belgen moeten kunnen rekenen op hun sterkhouders. Daarbij hoort onder anderen Axel Witsel. De speler van Borussia Dortmund heeft een lange staat van dienst op het middenveld bij de Duivels, zijn aanwezigheid zal doorslaggevend zijn.

De vermoeidheid na een lang seizoen zal sommige Duivels parten spelen, en wellicht zullen enkelen niet topfit zijn. In welke vorm zal Witsel het veld van het Koning Boudewijnstadion betreden tegen Nederland, deze vrijdag om 20u45? De Luikenaar heeft van alle spelers niet het zwaarste seizoen in de benen, en dat spreekt in zijn voordeel.

Minder speelminuten

Het afgelopen seizoen speelde de ex-Standardspeler 64% van de beschikbare speelminuten in de Bundesliga. In 2018-2019 was dat nog 96%, in 2019-2020 73% en het seizoen daarna 84% (hij scheurde zijn achillespees na 15 wedstrijden).

In slechts 12 van de 29 Bundesliga-matchen maakte Witsel de 90 minuten vol: 22 keer als titularis, zeven keer als invaller. Hij liep geen blessure op en miste slechts één wedstrijd door ziekte. De  verminderde speeltijd was dus puur een beslissing van de trainer. En dat komt Witsel nu goed uit, want zijn vormpeil zal daardoor nog op niveau zijn.

Inhaalslag

Axel Witsel, wiens contract bij Dortmund afloopt, heeft al enige tijd geleden aangekondigd andere oorden te willen opzoeken. Olympique Marseille maakt hem het hof, maar het huwelijk is nog lang niet voltrokken. De Europese campagne van Dortmund was weinig succesvol, en dus kan Witsel deze vier interlands beschouwen als een inhaalslag. Hij krijgt de kans om te bewijzen dat hij nog steeds op hoog niveau kan meedraaien en kan zo misschien – waarom niet – een transfer naar een grotere club afdwingen.  

Aan motivatie zal het Witsel dus niet ontbreken: als hij de komende matchen uitblinkt, kan hij zichzelf misschien belonen met een laatste toptransfer. Op zijn 33ste staat de Luikenaar voor een scharniermoment in zijn carrière: de volgende vier interlands kunnen bepalend zijn voor zijn toekomst, en dus is het zijn time to shine.

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen België en Nederland aanstaande vrijdag 3 juni vanaf 20u25 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top