De masterclass van Thibaut Courtois: herbeleef zijn magische avond nog één keer

UEFA Champions League | Thibaut Courtois was de ‘Man of the Match’ na de zege in de Champions League-finale tegen Liverpool. De doelman van Real Madrid pakte uit met geweldige reddingen. ‘El Muro’ hield Liverpool maar liefst negen keer van een doelpunt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Real Madrid won met 0-1 na een doelpunt van Vinicius Junior, maar de Braziliaan ging niet met de bloemen lopen. Die waren voor Courtois, want hij was werkelijk onklopbaar. De internationale media waren terecht lyrisch over de negen reddingen van Courtois. Sinds statistiekenbureaus dergelijke cijfers bijhielden (sinds 2003), deed geen enkele doelman ooit beter in een Champions League-finale. We namen die saves eens onder de loep.

Na zestien minuten moet de Rode Duivel een eerste keer zijn geweldige reflexen tonen. Trent Alexander-Arnold wist via zijn rechterflank Mohammed Salah te bereiken en die devieerde vanaf drie meter van het doel de bal, maar Courtois hield met een knappe reflex de netten schoon.

Mané stuit op Courtois

De voormalige keeper van KRC Genk vond dit wellicht een leuke opwarmer, want hij kwam nadien helemaal onder stoom. Thiago en Sadio Mané probeerden de Belgische nummer één te verslaan vanop afstand, maar door zijn goede positionering moest Courtois daar geen geweldige reddingen verrichten. Dat was wél het geval in de 21ste minuut, toen Mané na een knappe dribbel van in het strafschopgebied de korte hoek viseerde. Courtois strekte zich uit en tikte de bal tegen de paal. Een spectaculaire redding. Enkele minuten later hoopte Salah met een kopbal de score te openen, maar Courtois stond pal. Courtois had dus voor de rust al met twee enorm knappe reddingen uitgepakt. Na de rust kwam Real Madrid op voorsprong en Liverpool ging met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. Maar Courtois heerste over zijn rijk. In de 69ste minuut kopte Diogo Jota de bal richting tweede paal, waar Salah de bal maar binnen te tikken had. Althans, dat leek zo, want een aalvlugge Courtois was er als de kippen bij om de bal met een ultieme beenreflex alsnog uit doel te houden. Wéér een wereldsave! De laatste redding was de beste

Salah ging in de tweede helft op zijn gekende wijze naar het centrum en viseerde de verste hoek. Courtois las de situatie echter zeer goed en ranselde de bal uit zijn kooi. De twee laatste reddingen waren ook van wereldklasse. Jota probeerde de ex-keeper van KRC Genk in de 80ste minuut te verrassen door hem tegenvoets te grazen te nemen, maar Courtois was weer zo snel tegen de grond dat hij de nul op het bord hield.

Zijn laatste save was de meest indrukwekkende van de avond. Salah dribbelde à la Lionel Messi voorbij zijn verdediger en met zijn rechtervoet leek hij de 1-1 te scoren, maar Courtois hield de bal als een echte octopus uit zijn doel. Wat een reflex! Liverpool gaf zich nadien gewonnen en Thibaut ‘El Muro’ Courtois was de grote held van heel Madrid. Een avond om nooit meer te vergeten. Kijk hier nog een keertje terug naar alle hoogtepunten van de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid.

Volg ook komend seizoen de UEFA Champions League via de kanalen van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top