Acteren is een familieaangelegenheid voor de Zweedse Skarsgård-clan

Films | De Zweedse familie Skarsgård lijkt sinds de doorbraak van patriarch en getalenteerde acteur Stellan Skarsgård het acteervirus in het bloed te hebben. Als vader van acht kinderen heeft de 70-jarige acteur nooit enige filmambities gehad voor zijn gezin, maar de helft van zijn kroost heeft besloten hetzelfde pad te volgen als hun vader. Alexander, Gustaf, Bill en Valter houden de Skarsgård-erfenis levend op het witte doek. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vader Stellan Skarsgård

Moeten we Stellan Skarsgård nog voorstellen? Met een carrière die meer dan 50 jaar omspant, heeft hij samengewerkt met enkele van de grootste namen in Hollywood. Hij is vooral bekend van 'Good Will Hunting', 'Pirates of the Caribbean', 'Mamma Mia', de 'Millennium'-saga en de miniserie 'Tsjernobyl'. Zijn laatste filmoptreden was in 2021 in Denis Villeneuve's 'Dune' als de griezelige Baron Vladimir Harkonnen. Hij werd ook een van de gezichten van het Marvel Universum toen hij het personage Dr Erik Selvig speelde, te zien in 'Thor', 'Avengers', 'Thor: The Dark World' en 'Avengers: Ultron Era'.

Sinds 1996 is hij ook één van de favoriete acteurs van de Deense regisseur Lars von Trier. Tot nu toe hebben ze samengewerkt aan zes films: 'Riget', 'Breaking the Waves', 'Dancer in the Dark', 'Dogville', 'Melancholia' en 'Nymphomaniac'. Zowel in de Scandinavische als in de Amerikaanse filmwereld drukt Skarsgård al sinds 1972 zijn stempel. Sinds zijn debuut heeft hij talloze nominaties en prijzen gekregen voor zijn optredens. In 2020 werd hij bekroond met de Golden Globe voor beste bijrol in een minireeks of tv-film voor zijn rol in 'Tsjernobyl'. 

Hoewel de 70-jarige naar alle waarschijnlijkheid geen plannen heeft om met pensioen te gaan, hebben vier van zijn zonen toch plannen om zijn carrière voort te zetten. In een interview met The Guardian over zijn familie verklaart Stellan Skarsgård dat zijn liefde voor het acteren rechtstreeks van zijn vader, een amateuracteur, komt. Als vader had Stellan nooit enige filmambities voor zijn kroost. "Ik adviseerde hen om na te denken over wat ze wilden doen en het proberen te doen. Ik heb nooit enige ambitie voor hen gehad, behalve dat ze fatsoenlijke mensen zijn", legt hij uit. Hij speelt momenteel de hoofdrol in 'Andor', de prequelserie op de Star Wars-film Rogue One uit 2016, die dit jaar uitkomt op Disney+.

Alexander

Als oudste zoon van de Skarsgård-clan heeft Alexander al op jonge leeftijd laten zien dat hij de acteergenen niet van een vreemde heeft. Op dertienjarige leeftijd werd hij een kindster dankzij zijn debuut in de tv-film 'The Dog That Smiled'. Na deze vroege doorbraak in de filmwereld besloot de jongeman om een Hollywood-carrière links te laten liggen. Hij studeerde politieke wetenschappen, had verschillende korte jobs, werkte als model en vervulde zijn militaire dienstplicht bij de marine. Jarenlang wees hij talloze aanbiedingen voor rollen af. 

Maar zijn passie voor acteren kreeg de overhand en in 1997 schreef hij zich in in de Marymount Theatre School in New York voordat hij terugkeerde naar Zweden, waar hij zijn sporen verdiende op de grote en kleine schermen. Hij maakte ook internationaal naam, met name in 'Zoolander', aan de zijde van Owen Wilson, Will Ferrell en Ben Stiller. Een paar jaar later kreeg hij de rol van Eric Northman, een duizend jaar oude vampier met Viking-afkomst in de serie 'True Blood' (van 2008 tot 2014). Sindsdien zijn er vele deuren voor de Skarsgård-telg opengegaan en is hij een van de meest prominente acteurs in Hollywood geworden. In 2011 speelde hij zelfs zijn vader in Lars von Trier's film 'Melancholia'. In 2016 mocht hij de rol van David Yates' 'Tarzan' spelen dankzij zijn uiterlijk. Een jaar later vervoegde hij de cast van 'Big Little Lies' en speelde hij Perry Wright, de gewelddadige echtgenoot van Nicole Kidman. Deze rol leverde hem de Emmy Award voor beste bijrol op.

Gustaf

Gustaf, die vier jaar jonger is dan Alexander, heeft ook zijn weg gevonden naar de acteerwereld. Net als zijn oudere broer maakte hij al op jonge leeftijd een naam voor zichzelf. Op 9-jarige leeftijd speelde hij in de Zweedse film 'Codename Coq Rouge', samen met zijn vader. Daarna had hij een paar kleine filmrollen voordat hij internationaal bekend werd dankzij de serie 'Vikings'. Van 2013 tot 2020 speelde hij een van de hoofdpersonages, Floki. Daarna vertolkte hij de rol van Merlijn in de Netflix-serie 'Cursed: The Rebel'. Onlangs was hij ook te zien in het Zweedse drama 'The Emigrants'. In tegenstelling tot zijn vader en oudere broer, is Gustaf nog niet echt doorgebroken met een grote rol.

Bill

Bill Skarsgård heeft de laatste jaren naam gemaakt dankzij zijn rollen in horrorfilms. Hij is vooral gekend vanwege zijn vertolking van de clown Pennywise in de filmvertolkingen van Stephen King's roman 'It' (2017) en 'It: Chapter 2' (2019). Hoewel de films niet altijd positieve kritieken kregen, werd Bills optreden uitvoerig geprezen. Wie van Bill Skarsgård niet genoeg kan krijgen, moet zeker kijken naar de Netflix-serie 'Hemlock Grove' en de psychologische thriller 'Castle Rock'. 

Naast zijn horrorfilms is Bill Skarsgård in een reeks diverse films te zien, waaronder 'Divergent 3', 'Atomic Blonde', 'Villains' en de Netflix-film 'The Devil, All the Time' naast Tom Holland en Robert Pattinson. Net als zijn vader, heeft Bill ook geproefd van het superheldengenre.  In 'Deadpool 2' speelt hij de zuurspuwende Zeitgeist. Hij leent ook zijn stem aan de gevreesde Deviant Kro in de Marvel saga 'The Eternals'. Hij zal in 2023 ook te zien zijn naast Keanu Reeves in de actiefilm John Wick 4.

De jongste Skarsgård-telg die actief is als acteur, is de 26-jarige Valter Skarsgård. De meeste rollen die hij tot nu toe heeft gespeeld, zijn Zweeds. Zo was hij onder meer te zien in de korte film 'Killing a Child', waar zijn vader de voice-over inspreekt en zijn oudere broer Alexander de regie in handen heeft.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top