Festival Cannes - Speciale prijs voor de broers Dardenne

Films | Op de 75ste editie van het Filmfestival van Cannes is de speciale prijs zaterdagavond toegekend aan de gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Door Belga

Deel dit nieuws

De jury zwichtte voor hun film 'Tori et Lokita', al de negende film van de broers die werd voorgesteld in competitie in Cannes. De film vertelt een aangrijpend verhaal over leven in de illegaliteit en volgt twee jonge Afrikaanse vluchtelingen, de adolescente Lokita en het jongetje Tori, die in België terechtkomen.

"Wanneer we onze film in januari 2021 aan het voorbereiden waren, ging een bakker uit Besançon 12 dagen in hongerstaking om te voorkomen dat een leerling uit Guinee Frankrijk werd uitgezet. Dat is ongelooflijk. We dragen onze film op aan die meneer", zei Luc Dardenne zaterdag op het podium.

De speciale prijs naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het filmfestival wordt toegevoegd aan het al indrukwekkende palmares van de twee in Cannes. Zo wonnen ze de Gouden Palm en de prijs voor beste actrice (Emilie Dequenne) voor 'Rosetta' in 1999, de prijs voor beste acteur (Olivier Goumet) voor 'Le Fils' (2002), de Gouden Palm voor 'L'Enfant' in (2005), de prijs voor het beste scenario voor 'Le Silence de Lorna' (2008), de Grand Prix voor 'Le Gamin au vélo' (2011) en de prijs voor de beste regie voor 'Le Jeune Ahmed' (2019).

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top