Festival Cannes - In ex-aequo Grote Prijs een onderscheiding voor Lukas Dhont

Films | Op het Festival van Cannes is de Grote Prijs zaterdagavond een ex-aequo geworden.

Door Belga

Deel dit nieuws

Hij ging enerzijds naar de 31-jarige Belg Lukas Dhont voor 'Close', en naar de Française Claire Denis voor 'Stars at noon'.

'Close' is de opvolger van 'Girl', Dhonts debuut. Dhont noemde tederheid en kwetsbaarheid de sleutelbergippen van de film, die gaat over twee jeugdvrienden wier hechte vriendschap ineens verbroken dreigt te worden.

Dhont toonde zich erg ontroerd. "Bedankt aan de jury. Bedankt aan het fimfestival van Cannes. Bedankt aan mijn broer die er vanaf het begin bij was. We maken al samen films van toen we 12 jaar oud waren", aldus Lukas Dhont op het podium. "Ik wil mijn vader, Dirk, Angelo, Seal, Davy, mijn hele team, acteurs en technici bedanken die hun hart en ziel in deze film hebben gestoken. (...) En vooral dank aan mijn moeder, mama, voor het laten zien van de ongelooflijke impact die cinema kan hebben. Ik ben hier vanwege jou, omdat je me hebt geholpen mijn stem te vinden om contact te maken met anderen, door middel van films en verhalen."

"De afgelopen jaren hebben we afstand moeten houden van degenen van wie we houden om hen te beschermen. Ik heb me duidelijk gerealiseerd hoe belangrijk mijn vrienden zijn en hoe noodzakelijk ze zijn. Ik draag deze prijs op aan de tederheid en moed van degenen die liefde boven angst verkiezen", aldus de filmmaker.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top