Wie volgt Richie Porte op als eindwinnaar in de Dauphiné?

Sport | Het Critérium du Dauphiné geldt al jarenlang als een van de laatste voorbereidingskoersen op de Tour de France. Vanaf 5 juni zullen we acht dagen lang ontdekken wie er op de afspraak zal zijn voor de Tour en wie niet. Tijd dus voor een overzicht van het parcours en de deelnemers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het parcours van de Dauphiné is vaak loodzwaar en dat is in 2022, de 74ste editie van de rittenkoers, niet anders. De openingsrit is meteen pittig. Hoewel de finale van de 191,8 kilometer lange etappe vlak is, moet er onderweg behoorlijk wat geklommen worden. Het is de vraag of de pure sprinters dit allemaal overleven. Op dag twee, als er van Saint-Péray naar Brives-Charensac gekoerst wordt, krijgen we een vergelijkbaar verhaal. Deze rit is met 169,8 kilometer wel wat korter.

Vervolgens krijgen we de eerste etappe met een aankomst bergop. Extreem lastig is de klim naar Chastreix-Sancy (6,2 km aan 5,6%) niet, maar de favorieten zullen hier al wel uit hun kot moeten komen. Dat is daags nadien al helemaal het geval, als er een tijdrit op het programma staat. In deze 31,9 kilometer lange tijdrit van Montbrison naar La Bâtie d’Urfé kunnen flinke verschillen gemaakt worden.

Zwaar slotweekend

In etappe vijf zullen de sprinters nog eenmaal hun slag willen slaan, terwijl etappe zes dan weer geschikt lijkt voor vluchters. Net als in de Tour de France, waar Gap vaak kansen biedt voor aanvallers, kan ook hier een kopgroep het wel eens halen.

Het slotweekend begint met een relatief korte, maar hevige bergetappe naar Vaujany. In de 134,8 kilometer lange rit moeten eerst de Col du Galibier en Col de la Croix-de-Fer beklommen worden, alvorens het oploopt naar Vaujany (5,7 km aan 7,2%). Op de laatste dag is er ook een bergop aankomst, maar krijgen de renners het nog wat zwaarder. Eerst wacht de Col de la Colombière, waarna gefinisht wordt op Plateau de Solaison, een klim van 11,3 kilometer aan 9,2%. In 2017 werd de Dauphiné hier ook beslist. Toen pakte de Deen Jakob Fuglsang de dubbel met dagwinst én de eindzege.

Uitkijken naar sterke bezetting Jumbo-Visma

Veel mooie ploegen met stevige selecties zullen present tekenen op de Dauphiné dit jaar. Maar één ploeg zal straks ontbreken, met name Alpecin-Fenix. Alpecin-Fenix gaf de wildcard, die het automatisch kreeg, terug. Arkéa-Samsic nam de automatische uitnodiging wel aan. Daarnaast zijn B&B Hotels-KTM, TotalEnergies en het verrassende Uno-X erbij op basis van een wildcard.

Net als Alpecin-Fenix zal ook de winnaar van vorig jaar ontbreken. Richie Porte, renner bij INEOS Grenadiers, zegevierde vorig jaar maar staat niet op de voorlopige deelnemerslijst. Of hij zijn titel kan verdedigen in zijn laatste profjaar, is nog koffiedik kijken.

Het zal straks vooral uitkijken worden naar de formatie van Jumbo-Visma. Met onder meer Primoz Roglic en Wout van Aert trekt de Nederlandse ploeg met een zeer sterk team naar de Dauphiné. “Die geldt voor ons als een belangrijke opstap naar de Tour”, liet Mathieu Heijboer, performance manager bij Jumbo-Visma, weten. “De precieze rolverdeling van de Dauphiné hebben we nog niet besproken. Als er voor Wout iets te rapen valt, zullen we dat niet laten liggen, maar het is zeker geen hoofddoel. We rijden de Dauphiné in functie van de Tour. Ons uitgangspunt is dat we er beter willen uitkomen dan dat we er in gaan. Het is niet de bedoeling om daar energie te verspillen, die we dan tekort te komen in de Tour.”

Volg het Critérium du Dauphiné van 5 tot 12 juni op Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top