De Koningin Elisabethwedstrijd voor cello zet de finaleweek in

Muziek | De meest prestigieuze prijs voor klassieke muziek in België is weer aan haar finaleweek toe. Van morgenavond tot en met zaterdag 4 juni kunnen we genieten van de twaalf finalisten die tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd alles uit de kast zullen halen met hun cello. 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Op 30 juni start de grote finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd. Een week geleden werden de twaalf finalisten bekendgemaakt door juryvoorzitter Gilles Ledure, onder het toeziend oog van koningin Mathilde. De finalisten komen uit Korea (Taeguk Mun, Hayoung Choi, Woochan Jeong en Sul Yoon), China (Yibai Chen), Servië (Petar Pejcic), Oekraïne (Oleksiy Shadrin), Estland (Marcel Johannes Kits), Oostenrijk (Jeremias Fliedl), Canada (Bryan Cheng), Zwitserland (Samuel Niederhauser) en als laatste: België.

Ons land wordt vertegenwoordigd door Stéphanie Huang, een 26-jarige vrouw uit Henegouwen. Op dit moment studeert Stéphanie  aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. De wedstrijd zit bij haar in het bloed, want in 2019 haalde haar oudere zus al eens de finale. Sylvia Huang stond niet bij de winnaars, maar kon wel met de publieksprijs naar huis. De celliste heeft dus een mooi voorbeeld om naar op te kijken. 

Tweede keer cello

Tijdens de finale zal Stéphanie zich wagen aan haar lievelingsstuk: het concerto nr. 2 voor cello en orkest van Antonin Dvorak. De muzikante vertelde eerder over haar keuze dat het "een compleet werk met lyrische passages" is, waarin ze echt in dialoog kan gaan met het orkest en alle registers van haar cello kan aanspreken. Ze zal niet de enige zijn die voor dat concerto gaat, maar ze is vastbesloten het verschil te maken. “Door een stukje persoonlijkheid van mezelf te geven en authentiek te blijven" aldus Stéphanie Huang. 

Het is nog maar de tweede keer dat de Koningin Elisabethwedstrijd in teken staat van de cello. De eerste keer was vijf jaar geleden, in 2017. Toen was het de Franse cellist Victor Julien-Laferrière die als eerste laureaat naar huis ging. Of Stéphanie Huang hem zal kunnen opvolgen, komen we op 4 juni te weten. Elke avond tot dan treden er twee finalisten op in Bozar met Brussels Philharmonic, onder leiding van Stéphane Denève. Op 31 mei is het aan Stéphanie: duimen maar!

Bekijk de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd van 30 mei tot en met 4 juni om 20u00 op Ketnet of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top