Hoe Sylvester Stallone 'Eye of the Tiger' tot een wereldwijde hit maakte

Muziek | Het is vandaag exact veertig jaar geleden dat het nummer 'Eye of the Tiger' uitkwam, de grootste hit uit de carrière van Survivor. De hit, die onlosmakelijk verbonden is met de 'Rocky'-films, blijft een van de meest cult soundtracks uit de filmgeschiedenis. Maar ken je zijn geschiedenis?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een crescendo, een uitzinnig elektrische gitaarrif, Dave Bicklers doorleefde stem... 'Eye of the Tiger' is een van die liedjes die je herkent vanaf de eerste noten, zo verankerd is het in de popcultuur. Het beroemde Survivor-nummer, dat onlosmakelijk verbonden is met de 'Rocky'-saga, dankt zijn immense populariteit aan Sylvester Stallone, die de Amerikaanse hardrockband definitief op de kaart zette.

In het begin van de jaren 80, tijdens het maken van 'Rocky 3: Eye of the Tiger', was Stallone op zoek naar een soundtrack voor zijn film. De filmster dacht eerst aan de hit 'Another One Bites the Dust' van Queen, maar zijn verzoek werd afgewezen. Hij wendde zich toen tot Survivor, een weinig bekende band die in 1977 in Chicago werd opgericht. Onder de indruk van hun vroege succes, nam Stallone contact op met zijn vriend Tony Scotti, hoofd van het Scotti Bros. label, om te zien of Survivor een bijdrage kon leveren aan de soundtrack van de volgende 'Rocky'.

Een daverend succes

De band stemde toe en Stallone stuurde hen de eerste tien minuten van de film om inspiratie op te doen. De acteur drong erop aan dat het lied "een hartslag" moest hebben om de stoten van de boksers in de film te begeleiden. De pittige riff die een groot deel van het liedje zal vormen, is hier perfect voor. 'Eye Of The Tiger' werd uitgebracht als single op 31 mei 1982, drie weken na de release van de film, en was onmiddellijk een succes.

Het nummer werd aan de lopende band gedraaid op MTV en stond zes weken bovenaan de Billboard Hot 100, won een Grammy Award en werd verkozen tot Beste Nieuwe Lied bij de People's Choice Awards. Het werd ook genomineerd voor een Academy Award voor Best Original Song in 1982. Dat jaar werden van de single, die het derde album van de band opende, meer dan een miljoen exemplaren verkocht in de Verenigde Staten.

Een tijdloze klassieker

Drie jaar na 'Rocky 3' was Survivor opnieuw betrokken bij de soundtrack van de saga, zij het met een andere zanger: Jimi Jamison. Voor 'Rocky 4' in 1985, bracht de band 'Burning Heart' uit. Het nummer werd ook een internationaal succes, maar zal altijd in de schaduw van zijn voorganger blijven staan. 

Vandaag is 'Eye of the Tiger' nog steeds een klassieker die sporters over de hele wereld inspireert. Het ritme en de tekst hebben velen ertoe aangezet om hun grenzen te verleggen. De moeite waard om zelf eens uit te testen!

De 'Rocky’-films zijn beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top