Italië en Argentinië gaan voor 'nieuwe prijs' op Wembley

Voetbal | Italië en Argentinië zijn de meest recente voetbalkampioenen van Europa en Zuid-Amerika en beide landen nemen het op woensdag 1 juni (om 20u45) tegen elkaar op in de Finalissima. Die vriendschappelijke wedstrijd staat symbool voor de samenwerking tussen UEFA en CONMEBOL, de federaties van het Europese en Zuid-Amerikaanse voetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het duurde bijna 30 jaar vooraleer de Intercontinental Nations Cup, of Artemio Franchi Cup, zijn comeback maakte. De partij werd omgedoopt tot Finalissima. Dit evenement, in 1985 voor het eerst gezamenlijk georganiseerd door UEFA en CONMEBOL, is het treffen tussen de Europese en Zuid-Amerikaanse kampioenen.

Frankrijk was in 1985 de allereerste winnaar, ten koste van Uruguay, en in 1993 won Argentinië de laatste onderlinge strijd na het nemen van strafschoppen tegen Denemarken. De Argentijnen krijgen bijna 30 jaar later een kans om tegen Italië deze trofee weer te winnen.

Afscheid van Chiellini, Messi wil nieuwe prijs

Voor Italië is het een blij weerzien met Wembley, want daar wist de Squadra Azzurra Euro 2020 te winnen. De Italianen, die zich nadien niet wisten te plaatsen voor het WK in Qatar, zullen net door dit sportieve drama gebrand zijn op een zege tegen een topland als Argentinië. Bondscoach Roberto Mancini wil alvast geschiedenis schrijven. “Het wordt een goede wedstrijd, de eerste in een lange reeks (van Finalissimas). Daarnaast is de partij ook belangrijk, want het is altijd mooi om dergelijke trofee in de wacht te slepen.” Giorgio Chiellini, die onlangs zijn afscheid aankondigde bij Juventus, wil met Italië een allerlaatste trofee winnen. Hij speelt tegen Argentinië zijn laatste interland.

Argentinië wil uiteraard niet meewerken aan een Italiaans feestje. Lionel Messi zal de smaak ook te pakken hebben nadat hij met Argentinië zijn eerste prijs (de Copa America) wist te winnen. Bovendien zou een extra trofee de Argentijnen met nog meer vertrouwen richting het WK in Qatar sturen. Bondscoach Lionel Scaloni kijkt uit naar het treffen met Italië. "Het is altijd goed om tegen een sterke tegenstander te spelen. Argentijnse spelers, degenen die voor het nationale team spelen, spelen uit liefde voor het embleem en voor hun familie, hun vrienden. Zo is het altijd geweest”, vertelde hij.

De toon is dus gezet: beide landen gaan voluit voor de zege. Als het na negentig minuten nog altijd gelijk zou staan, krijgen we geen verlengingen. De partij zal dan meteen beslecht worden via strafschoppen. 

Volg de 'Finallisima' tussen Italië en Argentinië deze woensdag 1 juni om 20u45 op Eleven 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top