Pickx @ the festivals: de meeslepende countryblues van Me And That Man

Graspop Metal Meeting |

Op 16 juni maakt Me and That Man, samen met headliners als Korn, Iron Maiden, Deep Purple, Scorpions, Alice Cooper, Megadeth, Sepultura en Faith No More, Graspop onveilig. Maar wie of wat is Me and That Man eigenlijk, al zullen fans van de extreme metalband Behemoth ongetwijfeld vol ongeloof hun ogen rollen als ze dit zinnetje lezen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Me and That Man is het soloproject van Adam Michal Darski, artiestennaam Nergal, de Poolse zanger en gitarist van Behemoth. Nergal startte het project met de Engelse rockgitarist John Porter, maar na het verrassend meeslepende debuutalbum ‘Songs of Love and Death’ (2017)  ging Nergal voor het vervolgalbum ‘New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1’ verder met diverse andere prominente gastartiesten.

Met Me and That Man richt Nergal zich meer op donkere country, blues, folk en Americana. Dat is inderdaad nogal een contrast in vergelijking met de extreme metal van Behemoth. Vorig jaar volgde dan nog een derde album, ‘New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 2’. En zie: slechts een paar dagen na de release van dat album kwam er een gloednieuwe, standalone single uit, ‘Fight’, eentje waarop John Porter rasperige stem opnieuw te horen is.

Voor de fans wordt het alvast uitkijken of het duo deze samenwerking ook verder gaat zetten op het podium van Graspop. Nergal omschrijft ‘Fight’ zelf als een protestlied. De song en de spontane hernieuwde samenwerking met Porter kwam er als reactie op de geweldige vibes waar ze mee werden geconfronteerd tijdens hun recente tour in Polen. “Hoewel de teksten zelf misschien niet positief en vitaal zijn, geeft het Johns frustratie weer over alle bullshit die wij, het menselijk ras, te horen hebben gekregen in het afgelopen decennium”, aldus Nergal.

Controverse

Met protest en controverse is Nergal, hij wordt er 45 in juni, anders genoeg vertrouwd. Zo scheurde Nergal – zijn artiestennaam is ontleend aan een gelijknamige god uit de Babylonische mythologie – in 2007 tijdens een concert in Gdynia een bijbel aan flarden waarna hij de uitgescheurde pagina’s in het publiek wierp. Daarna gooide hij nog wat meer olie op het vuur door te stellen dat het christendom "de grootste criminele sekte" is en de Bijbel "een leugenachtig boek".

Het All-Polish Committee for Defence Against Sects spande hierop een rechtszaak tegen hem aan, omdat hij satanisme zou hebben gepropageerd. Maar Nergal, die tot twee jaar gevangenisstraf riskeerde, voerde aan dat het niet beledigend bedoeld was en hij verdedigde ook het feit dat de vrijheid van meningsuiting voorrang moet hebben op religie in Polen. De rechter stelde later Nergal in het gelijk omdat het gebeuren 'een vorm van kunst was'.

Gezondheid

In 2010 werd bij Nergal leukemie vastgesteld. Alle Behemoth-shows, inclusief een Russische en Noord-Amerikaanse tour, werden toen geannuleerd. Na intensieve behandeling, onder meer met een beenmergtransplantatie en chemotherapie, kondigde hij datzelfde jaar nog aan dat hij volledig genezen was. Sindsdien gaat Nergal door het leven met kort haar. Enkele jaren later werd Nergal zowaar ook mede-eigenaar van drie kapperszaken in Polen, twee in Warschau en een in zijn geboortestad Gdansk.

Wie met andere woorden dit jaar op Graspop Metal Meeting, dat plaatsvindt van 16 tot en met 19 juni, een countryband aan het werk wil zien weet naar welke band er zal moeten worden uitgekeken. Nergal is alvast opgewarmd na een succesvolle tournee van vier weken met Behemoth door Noord-Amerika.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top