Blockbuster vs. Verborgen filmparel van de maand: ‘The Northman’ vs. ‘Everything Everywhere All at Once'

Films | ‘The Northman’ vs. ‘Everything Everywhere All at Once’: een op het eerste gezicht misschien vreemde vergelijking?

Door MF

Deel dit nieuws

Toch zijn er interessante overeenkomsten tussen beide films.

Wilde queeste

In beide films gaat het hoofdpersonage op een persoonlijke en intense queeste die noodzakelijk is voor hem of haar. In ‘The Northman’ stuurt regisseur Robert Eggers (‘The Lighthouse’, ‘The Witch’) Viking Amleth (Alexander Skarsgård) op pad. Een traumatische gebeurtenis (waarover hieronder meer) triggert het beest in Amleth waarop hij verandert in een enorm gewelddadige en brute held die zich door niks of niemand laat tegenhouden om zijn doel te bereiken.



In ‘Everything Everywhere All at Once’ creëren regisseurs Daniel Kwan en Daniel Scheinert (‘Swiss Army Man’) een ‘multiverse’ voor hoofdpersonage Evelyn Wang (Michelle Yeoh). Wang is een Chinese immigrante van middelbare leeftijd die door haar man (Ke Huy Quan) uit een andere dimensie de opdracht krijgt om de wereld te redden door haar verschillende mogelijke levens in het ‘multiverse’ te ontdekken.

Familietrauma

‘The Northman’ draait rond het trauma dat Amleth als jongetje meemaakte. Wanneer zijn vader, koning Aurvandill (Ethan Hawke) rond het jaar 860 gewond terug thuiskomt, wordt duidelijk dat Amleth zijn vader zal moeten opvolgen. Aurvandills broer Fjölnir (Claes Bang) beslist daar echter anders over. Hij vermoordt zijn broer en eigent zich naast het koninkrijk ook Amleths moeder Gudrún (Nicole Kidman) toe. Amleth moet het met lede ogen aanzien, maar kan ontsnappen. Hij zweert zijn vader te wreken en zijn moeder te bevrijden. Jaren later is het eindelijk zo ver, of toch niet?

Ook in ‘Everything Everywhere All at Once’ speelt trauma een grote rol. Drie generaties komen erin voor: het hoofdpersonage Evelyn Wang, haar vader Gong Gong (James Hong) en haar dochter Joy (Stephanie Hsu). Terwijl Evelyn in verschillende dimensies de wereld probeert te redden, spelen grote emoties mee op de achtergrond. Gong Gong verliet zijn dochter Evelyn toen ze besliste om met haar man Waymond te trouwen, wat zorgde voor een breuk tussen de twee. Evelyn doet alles wat ze kan om een betere ouder te zijn voor Joy dan Gong Gong was voor haar, terwijl ze zelf geen goed voorbeeld gehad heeft. De verschillende generaties communiceren anders en moeten werken aan meer empathie en mildheid om elkaar te kunnen begrijpen.

Komische noot vs. bloedserieus

‘The Northman’ en ‘Everything Everywhere All at Once’ zijn totaal andere films qua sfeer. ‘The Northman’ is niet voor gevoelige kijkers . De film is donker, met veel geweld, testosteron, bloed, … Precies zoals je zou verwachten van een rauwe film over Vikings. Hier en daar zijn surrealistische elementen toegevoegd (à la ‘Game of Thrones’), maar die blijven op de achtergrond.

‘Everything Everywhere All at Once’ neemt zichzelf minder serieus, ondanks het trauma dat als rode draad fungeert. De film is grappig en vaak absurd en neemt je mee naar werelden die je stoutste dromen overtreffen. Hilarisch en diepgaand, voor mensen die ervan houden om verrast te worden.

Geniet nu van ‘The Northman’ en ‘Everything Everywhere All at Once’ in de cinema!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top