'Death on the Nile': wat zijn de verschillen tussen de film en de roman van Agatha Christie?

Films | De film 'Death on the Nile' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus! Dit is een nieuwe bewerking van Agatha Christie's roman uit 1937 met de beroemde detective Hercule Poirot. Proximus Pickx komt voor je terug op de grote verschillen tussen de film en de grote literaire klassieker waarop hij is geïnspireerd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een remake op 'Death on the Nile' was alvast een goed plan, want we worden onderzoeken die succesvol worden afgerond door Hercule Poirot immers nooit beu. In deze prent wordt hij geconfronteerd met een reeks moorden die plaatsvinden aan boord van een cruiseschip in Egypte.

We schetsen even het verhaal. Linnet is een jonge Amerikaanse erfgename en haar beste vriendin Jacqueline de Bellefort stelt haar voor aan haar verloofde Simon Doyle. Linnet wordt echter verliefd op Simon en de twee trouwen snel, tot groot ongenoegen van Jacqueline. Ze gaan op huwelijksreis naar Egypte en Jacqueline laat dat niet zomaar gebeuren en volgt hen. Op het schip ontmoet het koppel Hercule Poirot, die zich al snel met de hele affaire zal moeten gaan bemoeien.

Aan boord van het cruiseschip worden Linnet en Simon omringd door ‘valse vrienden’ die verschillende motieven hebben om ‘bevriend’ te zijn met het koppel. Sommigen tonen de nodige interesse in het fortuin van Linnet, anderen zitten er om liefdesredenen. Op een dag wordt de jonge vrouw dood teruggevonden in haar cabine en iedereen kijkt uiteraard meteen naar Jacqueline, die echter een waterdicht alibi lijkt te hebben. Poirot moet alles uit de kast halen om de moord te onderzoeken en de moordenaar of moordenares te pakken te krijgen.


De verschillen tussen de roman en de film

Het eerste grote verschil tussen de originele roman en de recente verfilming is de rol van Bouc. In de romans van Agatha Christie is hij alleen aanwezig in 'Murder on the Orient Express', een ander onderzoek van de romanschrijfster dat al in 2017 werd verfilmd. Acteur Tom Bateman kon daarin blijkbaar overtuigen, want hij krijgt als Bouc - een goede vriend van Poirot en die wordt uitgenodigd door de detective om mee op de boot te stappen -  een nieuwe rol in ‘Death on the Nile’. De dood van Bouc is het laatste puzzelstukje dat Poirot definitief op het goede spoor zet. Euphemia, de moeder van Bouc, is een fictief personage dat niet voorkomt in het boek van Christie maar dus wel in de film.

Het karakter van Salome Otterbourne is ook aangepast. In het boek is ze de auteur van romantische romans en reist ze rond met haar dochter. Ze wordt niet erg gerespecteerd, omdat haar succes in de loop van de tijd is afgenomen. Ze is een alcoholist en ze spot vaak met haar dochter. Otterbourne is een van de slachtoffers van de mysterieuze moordenaar. In de film is Salome echter een opkomende jazz-zangeres, die het nodige respect krijgt. Ze wordt in de verfilming niet vermoord en ze heeft zelfs het voorrecht de film af te sluiten met een romance tussen haar en Hercule Poirot.

In de film worden er nog een aantal extra verhaallijnen gecreëerd. Zo is er de geheime lesbische liefdesaffaire tussen Marie Van Schuyler en haar hofdame mevrouw Bowers. Er komt ook meer inzicht in het verleden van Hercule Poirto als soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. De film behoudt wel de uitkomst van het boek, maar als je wil weten waar het hele verhaal om draait én wie de moordenaar/moordenares is, dan moet je ‘Death on the Nile’ kijken. Met een cast met onder meer Kenneth Branagh (Hercule Poirot), Gal Gadot (Linnet) en Emma Mackey (Jacqueline) is het alvast smullen geblazen.

'Death on the Nile is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top