Wereldpremière van 'Elvis' is een triomf

Muziek | Op het Filmfestival van Cannes is woensdag de biopic 'Elvis' in wereldpremière gegaan. De film werd er warm onthaald door het publiek, met een lange staande ovatie.

Door Belga

Deel dit nieuws

'Elvis' van regisseur Baz Luhrmann is een spectaculaire biopic over de op 42-jarige leeftijd overleden icoon Elvis Presley (1935-1975). Maar de film gaat toch vooral ook over de problematische relatie van de zanger met zijn manager, Tom Parker, met brio vertolkt door Tom Hanks. Zelf zegt zijn personage daarover in the film: "Zonder mij geen Elvis. En toch word ik altijd opgevoerd als de slechterik!"

"Altijd al ben ik een bewonderaar geweest van de historische figuren van Shakespeare", zei Baz Luhrmann, de maker van onder meer 'Moulin Rouge' en 'The great Gatsby', op de persconferentie donderdagmiddag in Cannes. "De film die me nu het meest geeft geïnspireerd is 'Amadeus' van Milos Forman. Is dat een film over Mozart of over jaloezie? 'Elvis' gaat over de relatie tussen show en business!"

"Mijn personage, kolonel Tom Parker, en Elvis hadden een symbiotische relatie", zei Tom Hanks op zijn beurt. "Maar ik had nog nooit zijn stem gehoord. Hij was niet geïnteresseerd in Elvis' muziek. Die muziek had hij voordien nog nooit gehoord. Hij zag wel welk effect zijn muziek had op een jong publiek. En hij besefte dat daar geld mee te maken was. Dat hij altijd geweigerd heeft Elvis een wereldtour te laten maken, zogezegd om veiligheidsredenen, heeft allicht te maken met zijn verleden. Hij is uit Nederland gevlucht naar de VS. Hij heette Van Kuyk. Maar waarom hij is moeten vluchten? Dat is niet duidelijk!"

"Het heeft me heel veel werk gekost", zei Austin Butler, die de rol van Elvis speelt, op de persconferentie. "Het is bijna een obsessie geworden. Want zijn stem is in de loop der jaren veranderd. Zijn ogen, zijn blik: het moest allemaal kloppen. De balans tussen wat hij met zijn handen deed en intussen met zijn ogen. Elvis is al drie jaar mijn beste vriend die ik nooit heb ontmoet."

"We hebben heel veel research gedaan", zei Luhrmann. "Wat we ontdekt hebben - en dat was nieuw - is dat hij veel van de zwarte gemeenschap heeft geabsorbeerd. Vooral de gospel! Elvis' muziek vertrekt van daaruit! Zelf zegt hij: Ik ben niet de 'King', dat is BB King! Hij was een waanzinnig spirituele kerel."

'Elvis', een verbluffende biopic over Elvis Presley, is een mix van archiefbeelden, muzikale scènes en meer intimistische sequenties met een groot glitter- en glamourgehalte. 'Elvis' komt in de loop van de maand juni in de Belgische bioscopen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top