Amper drie jaar duurde de comeback: wegen van Vincent Kompany en RSC Anderlecht scheiden

Jupiler Pro League | Het huwelijk tussen RSC Anderlecht en coach Vincent Kompany zit er op. Na drie jaar werd in onderling overleg besloten om de samenwerking met kind aan huis Kompany stop te zetten. Een analyse van zijn parcours bij Anderlecht.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In mei 2019 kondigde Anderlecht met veel bravoure aan dat Vincent Kompany terugkeerde naar de club waar het allemaal begon voor hem. “Supporters, the Prince is back!”, klonk het toen. Met grote trom vertelde het paars-witte bestuur dat Kompany terugkeerde in de rol als speler-trainer, ook al had Kompany tot dan toe geen ervaring als coach.

Met eerst Simon Davies en daarna Frank Vercauteren liet Kompany zich bijstaan om Anderlecht terug een eigen identiteit te geven. De visie van Kompany draaide om een zo groot mogelijke instroom te krijgen van jongeren uit de eigen opleiding richting de A-kern. De kaart van de jongeren, die werd uitgesproken onder de noemer “Trust the process”, bleek een moeizame strategie te zijn. In het seizoen 2019-2020 eindigde Anderlecht slechts op een achtste plek.

Wederopbouw

Bij het bestuur, waar ook de voorbije jaren een heuse carrousel aan de gang was, zagen ze de ernst in. Men probeerde met de middelen die er waren Anderlecht extra te bewapenen. Zowel Wouter Vandenhaute als voorzitter, Peter Verbeke als CEO en Vincent Kompany als full-time T1 sinds augustus 2020 kregen de voorbije jaren met een heus leerproces te maken.

Kompany legde zijn hart en ziel er in om Anderlecht opnieuw een ware identiteit te geven. Dat lukte deels. Anderlecht bracht herkenbaar voetbal onder Kompany, een aanvallende speelstijl waarin het kritische Anderlecht-publiek zich kon herkennen.

De evolutie van Anderlecht onder Kompany was zeker zichtbaar. Maar om nu te stellen dat het werk hiermee af was? Dat niet. En dat beaamt CEO Verbeke. “Vincent speelde een essentiële rol in de wederopbouw van een vernieuwd RSC Anderlecht. Hij bracht professionaliteit en expertise en is ook belangrijk geweest in de ontwikkeling van jonge spelers. De club zal op deze fundamenten voortbouwen.”

Ruis op de communicatie

Waarom stopt het verhaal dan van Kompany bij Anderlecht? Het bestuur is namelijk niet tevreden met de voorbije sportieve resultaten. Vorig jaar sloot Anderlecht het seizoen af op een vierde plaats, dit jaar eindigde paars-wit op plek drie. Dat bleek niet genoeg voor het Anderlecht-bestuur, dat Anderlecht “zo snel mogelijk weer bovenaan het Belgische voetbal” wilde hebben. Dit terwijl Kompany van mening was dat hij het "onderste uit de kan" had gehaald.

Het seizoen begon reeds met een valse noot toen Anderlecht zich niet wist te plaatsen voor de poulefase van de Conference League. En de soms wisselvallige resultaten in de competitie zorgden ervoor dat Anderlecht zich pas op de laatste speeldag van de reguliere competitie wist te plaatsen voor de Champions' Play-offs. Vreemd genoeg bleek het Anderlecht van Vincent Kompany soms niet op de afspraak te zijn. Denken we maar aan de onderlinge duels tegen Union en de verloren bekerfinale tegen KAA Gent.

Al deze feiten opgeteld zorgden voor ruis op de communicatie tussen het bestuur en Kompany. De positieve toon van Kompany viel niet altijd in goede aarde. Cijfermatig gezien won Kompany zelfs gemiddeld minder punten dan voorganger Hein Vanhezebrouck. Hierdoor werd in “in onderling overleg” de stekker uit het huwelijk tussen Kompany en Anderlecht getrokken en is de weg vrij voor Vince the Prince om (hoogstwaarschijnlijk?) richting Burnley te trekken. Wie Kompany zal opvolgen, blijft een vraagteken. Al zou Felice Mazzu van Union in pole position zitten om het roer over te nemen.

Blijf ook volgend seizoen de Jupiler Pro League op de voet volgen via de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top