Oekraïense buitenlandminister roept in Davos op om alle Russische export stop te zetten

Nieuws | De internationale gemeenschap moet de Russische export stopzetten, om Moskou zo onder druk te zetten om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba gezegd op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Mijn boodschap is heel simpel: dood de Russische export, behalve van bepaalde erg belangrijke producten die de wereld nodig heeft", aldus de minister. Zo verdient Rusland geen geld meer, dat het kan investeren in de oorlog tegen Oekraïne.

Ook wordt dat geld volgens Koeleba gebruikt voor het overeind houden van het regime van president Vladimir Poetin. "Zolang Rusland geld verdient met de verkoop van olie en gas blijven hun zakken goedgevuld." Hij stelde verder dat Oekraïne meer te lijden heeft onder het Russische oorlogsgeweld dan dat de Russische economie lijdt onder de sancties.

De minister riep ook de rederijen op om geen Russische olie meer te vervoeren. 

"Er zijn twee manieren om met de sancties om te gaan. De eerste is om te zeggen: we gaan ons op de olie focussen en zoeken manieren om de aankoop van Russische olie te stoppen. Maar er is ook een andere manier. Zo wordt het grootste deel van de Russische olie die op wereldniveau verkocht wordt, per schip vervoerd", aldus de minister, die toevoegt dat zij die dat blijven doen in de problemen zullen komen. 

Europese Raadsvoorzitter Charles Michel bevestigde vandaag nog dat hij er vertrouwen in heeft dat er voor het begin van de bijeenkomst van de Raad maandag een akkoord zal zijn over een EU-embargo op Russische olie, ondanks de blokkade van Hongarije. 

Koeleba laakte ook Russische "chantage" in verband met de vraag van Moskou om de sancties op te heffen om zo een voedselcrisis te vermijden. "Wie daarin meegaat, heeft een probleem", zei hij.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top