‘Fresh Screens’: ‘Les passagers de la nuit’ flitst ons terug naar het Parijs van de jaren 80

Films | Elke week brengt ‘Fresh Screens’ op Pickx+ je helemaal op de hoogte van de laatste nieuwtjes in de filmwereld. In de nieuwe aflevering wordt er onder andere ingezoomd op de nieuwe familiekroniek ‘Les passagers de la nuit’, die de kijker terugflitst naar de eighties en de wondere wereld van de … nachtradio, jawel.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Parijs, jaren 80. Elisabeth is net door haar man verlaten en moet zich over haar twee tieners, Matthias en Judith, ontfermen. Ze vindt een baan in een nachtradioshow, waar ze de van huis weggelopen Talulah ontmoet, een jonge vagebond die ze onder haar hoede neemt. Talulah ontdekt de warmte van een thuis en Matthias de mogelijkheid van een eerste liefde, terwijl Elisabeth haar eigen weg gaat, misschien wel voor de eerste keer. De nacht biedt haar troost, het radioprogramma 'Les passagers de la nuit' is haar gids.

De Franse regisseur Mikhaël Hers richt zijn gevoelige blik op de alledaagse momenten in het leven van één familie, met aan het hoofd een weergaloze Charlotte Gainsbourg. De zachte retro-esthetiek zet de toon voor een intieme en betoverende film.

De Morgen noemt ‘Les passagers de la nuit’ “een ode aan het Parijs van de jaren 80”: “De kostuums, de decors, de muziek, de archiefbeelden, de grove korrel die VHS-tapes in herinnering brengt: alles zit goed. Het toont Parijs als een bron van romantiek én van eenzaamheid, de twee emoties waar ‘Les passagers de la nuit’ tussen schippert.”

Archiefbeelden

"In het melancholische ‘Les passagers de la nuit’ fonkelt Gainsbourg zoals alleen zij kan fonkelen als een alleenstaande moeder in het Parijs van de vorige eeuw”, steekt Knack Focus de loftrompet over hoofdrolspeelster Gainsbourg, indrukwekkend in al haar kwetsbaarheid en vastberadenheid tegelijk.

Er is een populair gezegde dat luidt: ‘Je kunt alleen praten over wat je goed weet’. Deze film bewijst eens te meer dat dit gezegde klopt: Hers, die opgroeide in de jaren 80, is erin geslaagd om met een impressionistische fijngevoeligheid de atmosfeer van de eighties te vatten. Volgens Paris Match ligt de magie van de film besloten in die reconstructie van dat niet eens zo ver verwijderd verleden.

Ook de Belgische krant La Libre Belgique looft de manier waarop Hers de jaren tachtig tot leven bracht: “Hij herschept ze zonder overdreven pathos door middel van geluid – jingles, muziek – en beeld, via archiefbeelden van Parijs. Men kan de atmosfeer van het Parijs van de jaren tachtig bijna proeven.”

‘Les passagers de la nuit’ is nu in de bioscopen te zien. Kijk op donderdag 26 mei om 19u naar 'Fresh Screens', exclusief op de tv-zender Pickx+ (zender 13). Woont je in Brussel en heb je het Nederlandstalige tv-pakket? Dan kan je Pickx+ vinden op kanaal 263. Ontdek het volledige Pickx+ aanbod via de TV-optie 'Pickx All Stars' van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top