Luc Dardenne: "'Tori et Lokita' is een film over vriendschap"

Films | "Tori et Lokita", de jongste film van de broers Dardenne, is een film over vriendschap tussen twee jonge Afrikaanse vluchtelingen, de adolescente Lokita en het jongetje Tori. Dat heeft Luc Dardenne gezegd op een persconferentie tijdens het filmfestival van Cannes waar de film gisteren in competitie werd voorgesteld.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Hij komt uit Benin en zij is van Noord-Kameroen. Het zijn zeer kwetsbare mensen in een vijandige omgeving. Dat maakt dat ze bijzonder eenzaam zijn ook. Ze doen zich voor als broer en zus waardoor ze met elkaar kunnen optrekken. Zo vormen ze een familie, wat een grote hulp is in de gegeven situatie. Tegelijk is het ook een avonturenfilm. Lokita krijgt de klappen terwijl Tori overal tussendoor weet te glippen."

Over hoe zij hun acteurs gevonden hebben, vertelde Luc Dardenne dat ze dat te danken hebben aan zijn zoon Kevin, die casting directeur is. "Joely Mbundu was er al snel: op de tweede dag al, ze was de 17de die we zagen. Tori vinden heeft veel tijd gevraagd. Er zijn vele degelijke kindacteurs maar ofwel zijn ze te contemplatief ofwel te zwaar op de hand." 

"In drie maanden hebben we er meer dan 100 kinderen gezien. Pablo Schils was zeer nerveus. Pas toen we hem vroegen om te zingen en zijn stem hoorden wisten we dat hij de juiste Tori was. Ze kenden elkaar voordien niet; Joely is van Brussel en Pablo woont in Seraing, waar de film ook werd opgenomen."

"Tori et Lokita" komt in de loop van september in België in de bioscoop.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top