Jo-Wilfried Tsonga, de grootste Franse tennisspeler van de 21e eeuw, stopt ermee

Sport |

Jo-Wilfried Tsonga speelde dinsdag de laatste enkelspelwedstrijd van zijn carrière op de Philippe Chatrier, het centre court van de French Open. De Fransman werd in de eerste ronde van Roland-Garros uitgeschakeld door Casper Ruud, nummer 8 van de wereld en 8ste reekshoofd.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Achttien jaar professionele opoffering. Jo-Wilfried Tsonga kondigde vorige maand aan dat hij aan het einde van zijn 15e French Open zijn tennisraket aan de haak zou hangen, nadat hij tot de 297e plaats op de wereldranglijst was teruggezakt en een wildcard had ontvangen om het toernooi te spelen. De Fransman, die in de eerste ronde moest aantreden tegen Casper Ruud (WTA 8), wist dinsdag dat dit zijn laatste wedstrijd in het enkelspel in het ATP-circuit zou worden. Het publiek, dat naarmate de wedstrijd vorderde steeds talrijker werd, had er toen nog evenwel geen idee van dat de Fransman bij wijze van afscheid nog een laatste episch gevecht zou leveren.

Verraden door zijn lichaam

Naar het beeld van zijn lange en rijke carrière, gaf de 37-jarige speler alles op het tennisveld. Zozeer zelfs dat Jo-Wilfried Tsonga erin slaagde om zijn Noorse tegenstander aan het twijfelen te brengen en dat ondanks nauwelijks voorbereiding op gravel en een zelfvertrouwen dat in de loop der maanden verloren was gegaan door een almaar dalend spelniveau als gevolg van vier jaar van voortdurende blessures.

De Fransman won eerst de eerste set in een tiebreak en bleef daarna bijna vier uur lang strijden. Voor het duidelijk voor de thuisspeler supporterende publiek liet Casper Ruud zien waarom hij geschiedenis in zijn land heeft geschreven door de eerste Noor te worden die de top tien binnenkomt. In de tweede tiebreak was Ruud zijn tegenstander volledig de baas, in de derde tiebreak verloor hij en in de vierde liet hij Tsonga sterretjes zien. De laatste tiebreak was helaas geen echte tiebreak omdat er met ongelijke wapens werd gekampt…

Twee games eerder had de Fransman, die net bij een 5-5-stand op het nippertje had verloren, ook zijn schouder geblesseerd. Opnieuw een blessure, met andere woorden, voor de speler in wiens hele carrière blessures hem parten hebben gespeeld. Omdat hij daardoor niet goed meer kon bewegen, en ook niet meer in staat was om de bal goed te raken en te serveren, wist Tsonga dat zijn tijd gekomen was. In tranen genoot de favoriet van een laatste ovatie voordat hij uiteindelijk afscheid nam. Het applaus was welverdiend voor de sterkste Franse tennisspeler van de 21e eeuw.

Geprezen door de voormalige Big Four

De voormalige nummer vijf van de wereld is er nooit in geslaagd om een zekere Yannick Noah te evenaren, die als laatste Fransman de trofee van Roland-Garros omhoog mocht steken, maar hij heeft zijn fans wel heel wat mooie emoties bezorgd. Elke tennisliefhebber kan alleen maar hulde brengen aan zijn palmares, dat nog veel groter zou zijn geweest als hij in een ander tijdperk was geboren en hij het niet had moeten opnemen tegen spelers van het kaliber als Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic of Andy Murray.

De Fransman heeft echter twee keer de halve finales bereikt op Roland Garros, in 2013 (verslagen door David Ferrer) en 2015 (verslagen door Stan Wawrinka). Hij heeft in totaal 18 ATP-titels op zijn naam staan, waaronder twee Masters 1000-titels in Parijs (2008) en Canada (2014). Hij heeft ook 12 finales verloren, waaronder de Australian Open in 2008 (van Novak Djokovic) en de Masters in 2011 (van Roger Federer).

Jo-Wilfried Tsonga is de enige Fransman die bij alle vier de grandslamtoernooien ten minste de kwartfinales heeft bereikt. Hij was ook de enige die iedereen van de Big 4 in een grandslam heeft verslagen voordat hij in 2015 gezelschap kreeg van Stan Wawrinka en Tomáš Berdych. Het was dan ook niet meer dan normaal dat hij dinsdagavond na afloop van de wedstrijd onder meer werd geëerd met een clip van zijn grootste wapenfeiten en huldeblijken van zijn mooiste kwelgeesten. Een spectaculair einde voor een speler die net zo spectaculair was. Dank u en respect Jo!

Volg het Grand Slam van Roland Garros live op Tipik of Eurosport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top