Johan Heldenbergh in "Les Pires": "Alle rollen in de film, dat ben ik!"

Films | Bij zijn wereldpremière in Cannes werd "Les Pires", van Lise Akoka en Romane Gueret, zondag met een daverend en minutenlange applaus onthaald. Te midden van de vier jonge personages, die eigenlijk zichzelf spelen, blinkt Johan Heldenbergh uit. In de film speelt Heldenbergh een regisseur die een film maakt met jongeren met een rugzak vol problemen in de wijk Picasso, in het Noord-Franse kustplaatsje Boulogne-sur-Mer.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Nog nooit heb ik een rol gespeeld die zo dicht bij mij lag", zegt Heldenberg over zijn rol. "Het hoofdpersonage, de filmregisseur, moest geen Vlaming zijn. Alleen vond men in Frankrijk geen geschikte acteur. Toen is men internationaal gaan rondkijken."

Tot vijf keer toe belde Heldenbergh de castingdirecteur van de film om te beklemtonen dat hij Gabriel, de regisseur, is. "Meer nog: ik ben alle rollen", aldus Heldenbergh. "Ik kom uit die sociale klasse. Ik ken dat: agressieproblemen. Maar vooral ben ik Gabriel, een soort engelbewaarder voor de jongeren. Als regisseur van 'Schellebelle 1919' heb ik met kinderen gewerkt. Het was niet de bedoeling toen om een goeie film te maken, wel om dat dorp Schellebelle samen te brengen."

De acteur omschrijftz in personage als "zwak, laf, soms moedig, met zijn eigen psychische problemen, met eenzelfde soort rugzak, die zich nauw verbonden voelt met de jongeren en met de wijk. Ik kom uit eenzelfde sociale klasse en ben daaruit kunnen ontsnappen."

Dat hij vandaag de dag amper nog gevraagd wordt voor een Vlaamse film, doet Heldenbergh pijn. "Dat geef ik grif toe", aldus nog de acteur. "Natuurlijk ik ben op een leeftijd gekomen dat er nog weinig rollen voor mij zijn, blijkbaar. Nochtans heb ik een hart voor de Vlaamse film. Ik heb een familie, ik heb kinderen. Met de fiets gaan werken is toch anders dan met het vliegtuig, al is het dan vaak de trein.

"Les Pires" wordt in Cannes vertoond in de sectie Un Certain Regard, maar maakt ook kans op de Camera d'Or als beste debuutfilm.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top