Het verhaal achter 'Friday I'm In Love'

Muziek | Er zijn zo van die nummers die je nooit zal vergeten en ook elke keer zal meezingen als ze op de radio zijn. 'Friday I'm In Love' van The Cure is er daar een van. Nu het officieel dertig jaar geleden is dat het nummer werd uitgebracht, wordt het tijd om eens te kijken wat het verhaal is achter de monsterhit. 

Door Proximus

Deel dit nieuws

'Friday I'm In Love' werd officieel uitgebracht in 1992 en prijkte op het album 'Wish'. Fans waren erg verrast door de volledige plaat, die erg pop was voor The Cure, maar 'Friday I'm In Love' spande toch de kroon. Het nummer gaat de geschiedenis in als track die het meest afwijkt van het genre van de band, ooit. Volgens Robert Smith, frontman van de band én die hard gothic, is het nummer "een blije plaat om je handen in de lucht te steken".

Iedereen die The Cure kent of Robert Smith ooit heeft gezien, begrijpt al met welke tegenstrijdigheid we hier te maken hebben. Maar in werkelijkheid, met alle vrolijke naïviteit die het nummer uitstraalt en de dansbaarheid van de beat, voelt het nog steeds authentiek aan. Dat is grotendeels waarom het vandaag nog steeds een hit is.

Universeel gevoel

Maar hoe kwam de rockband dan bij het idee? Tijdens een interview met Guitar World, vertelde Smith over het nummer. "Ik herinner me dat ik op een vrijdagmiddag naar huis reed en eindelijk nog eens een weekend vrij had. Ik begon te denken aan een bepaalde volgorde van akkoorden en al snel zat er een nummer in mijn hoofd. Dus ik draaide om, ging terug naar de studio en iedereen was er toevallig nog."

"We hebben de track die vrijdagavond nog opgenomen", vervolgt Smith Dus vanaf dat moment heette het altijd gewoon 'Vrijdag'. Toen ik er de tekst voor wilde schrijven, dacht ik: waarom maak ik geen liedje over dat vrijdaggevoel? Het is een universeel gevoel, of je nu op school zit, werkt of met pensioen bent. Dat vrijdagmiddaggevoel is echt iets waar je naar uitkijkt."

Zo werd The Cure voor één nummer even een popband. Daar is Smith dan weer niet altijd volledig trots op. "'Friday I'm In Love' is een dom popliedje, maar het is eigenlijk zo absurd dat het weer goed wordt. Het valt zo uit de toon en biedt dus eigenlijk het perfecte tegengewicht aan de rest van ons repertoire. Mensen denken soms dat we altijd donkere en sombere muziek moeten maken en ik zou die ook de hele dag door kunnen schrijven, maar deze keer zag ik er het nut niet van in." 

Dus hoewel het Robert Smith misschien soms een beetje irriteert, en je waarschijnlijk niet veel die hard The Cure-fans zult vinden die het nummer echt goed vinden, kan je nog steeds genieten van de vrolijke deuntjes. Zeker op vrijdag!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top