Sarah Vandeursen onderzoekt genderidentiteit in ‘Sarah in Genderland’

Films | Dat de openbare omroep de laatste jaren steeds meer inzet op diversiteit in al haar facetten, dat staat buiten kijf. De VRT pakt nu uit met een online reeks waarin Sarah Vandeursen op zoek gaat naar het hoe en waarom van genderidentiteit. Proximus Pickx vertelt je alles over de tweedelige docureeks op VRTNU.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 38-jarige Sarah Vandeursen groeide op in een periode waarin weinig tot niet werd nagedacht over de ware identiteit van jongens en meisjes. Rolmodellen waren erg sterk van toepassing en jongeren met andere ideeën kregen weinig kansen om hun identiteit te ontplooien. Haar dochter is intussen dertien jaar oud en groeit op in een totaal andere wereld. Terwijl zij zelfs op school lessen over genderidentiteit krijgt, blijft Vandeursen achter met heel wat vragen. Het televisiegezicht legde voor deze docureeks haar oor te luister bij jongeren met een heel diverse identiteit. Op die manier wil ze te weten komen hoe jonge mensen omgaan met hun gender en welke medische ingrepen ze ondergaan om zich goed in hun vel te voelen.

Medische en psychische aanpak

In die zoektocht legt ‘Sarah in Genderland’ bloot dat er momenteel een breed spectrum zit tussen meisjes en jongens. Bij de genderkliniek in Gent ziet ze hoe belangrijk de medische en psychische begeleiding van mensen bij zo’n transitie is. In de genderkliniek komt onder meer aan bod dat sommige jongeren al op heel jonge leeftijd starten met medische ingrepen om zich aan te passen aan hun ‘nieuwe lichaam’. Dat gebeurt bijvoorbeeld met puberteitsremmers, hormonale behandelingen en borstverwijderingen

Terwijl het verhaal van de documentaire enerzijds focust op de psychische en medische kant van het verhaal, maakte ook de maatschappij een grote verandering mee. Sinds 2018 werd de wet aangepast en kan je ook je identiteitskaart laten veranderen zonder dat je daarbij reeds een medische ingreep moet laten doen. Momenteel kan je genderneutrale spullen kopen en zijn veel ouders bewust bezig met een genderneutrale opvoeding.

"Grotere zachtheid en nuance"

Vandeursen ziet daarbij ook dat bepaalde winkels mee op de kar springen en hun producten aanpassen aan hun doelpubliek. Kledingmerken schakelen andere modellen in die ook transgender of non-binair zijn en zelfs de officiële taal wordt aangepast. “Ik ben met een zo open mogelijke blik in die genderwereld gedoken en ik ben heel blij dat ik de mensen achter die cijfers heb mogen ontmoeten. Het blijft heel complex, maar ik begrijp de dingen nu veel beter waardoor ik in staat ben om er met een grotere zachtheid en nuance naar te kijken”, vertelde presentatrice Sarah Vandeursen bij Radio 1. 

Tenslotte focust de serie ook even op het polariserende maatschappelijke debat dat vaak op extreme wijze wordt gevoerd over genderidentiteit. Stemmen uit radicaal rechtse- en linkse hoek uiten vaak harde kritiek tegen die maatschappelijke evolutie, maar die wordt in ‘Sarah in Genderland’ besproken aan de hand van een wetenschappelijke benadering. Professor genderstudies Joz Motmans weerlegt sommige criticasters met wetenschappelijke feiten. 

De tweedelige documentaire ‘Sarah in Genderland’ is vanaf nu te bekijken op VRTNU. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top