Carlos Alcaraz: topfavoriet voor eindwinst op Roland Garros?

Sport | Carlos Alcaraz (ATP 6) is de nieuwe coming man in het tennis. De 19-jarige Spanjaard schoot in een mum van tijd als een raket omhoog richting de tennistop en mag zich tot de absolute favorieten rekenen om het grandslamtoernooi van Roland Garros op zijn naam te schrijven.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Onder de vleugels van voormalig nummer één van de wereld Juan Carlos Ferrero, die zelf Roland Garros wist te winnen in 2003, kende Alcaraz een puike voorbereiding in aanloop naar het Parijse gravel. In Monte Carlo moest hij eerst nog na een driesetter in de zestiende finales het hoofd buigen voor de Amerikaan Sebastian Korda (ATP 30), maar nadien gooide hij hoge ogen op de toernooien van Barcelona en Madrid.

Vooral in de Spaanse hoofdstad etaleerde hij zijn pure klasse door achtereenvolgens gravelkoning Rafael Nadal (ATP 5), ‘s werelds nummer één Novak Djokovic en Alexander Zverev (ATP 3) over de knie te leggen. Omwille van die prestaties rekenen de bookmakers de groeibriljant tot een van de topfavorieten om in Parijs in de voetsporen van Nadal te treden.

Herhaalt geschiedenis zich?

En toeval of niet: Nadal legde de hand aan zijn eerste triomf op Roland Garros op... 19-jarige leeftijd. Het bleek de eerste van maar liefst dertien eindzeges van de Grand Slam op zijn geliefkoosde ondergrond.

De vraag die momenteel op eenieders lippen brandt, is of Alcaraz de torenhoge verwachtingen kan inlossen en zo een plaats in de geschiedenisboeken van het tennis kan veroveren. Zondag boekte hij in zijn partij in de eerste ronde alvast een glansrijke overwinning. De Argentijn Juan Ignacio Londero (ATP 142) ging eenvoudig voor de bijl met 6-4, 6-2 en 6-0 na minder dan twee uur tennis.

In de tweede ronde krijgt de knaap uit het Valenciaanse Villena woensdag met zijn landgenoot Albert Ramos-Vinolas (ATP 44) zonder enige twijfel een te duchten tegenstander voor de kiezen. In de derde ronde wacht naar alle waarschijnlijkheid een confrontatie met Korda, zijn boeman van Monte Carlo.

In het eventuele vervolg van het toernooi zal de weg naar de finale allerminst geplaveid liggen. Alcaraz zit namelijk in de op papier moeilijkste tabelhelft met kleppers als Djokovic, Nadal en Zverev. Al toonde hij in Madrid reeds dat hij bij machte is om de maat te nemen van het toptrio in een tijdspanne van enkele dagen.

Nadal verschalken in ‘zijn’ Parijs zou een huzarenstukje van formaat betekenen. Het gravelbeest uit Manacor moest sinds zijn eerste eindwinst in 2005 op zeventien edities amper vier keer de titel aan anderen laten. De Zwitserse tennislegende Roger Federer (ATP 47) en diens landgenoot Stanislas Wawrinka (ATP 264) mochten in respectievelijk 2009 en 2015 de zogeheten Coupe des Mousqetaires in de lucht steken. In 2016 en 2021 viel Djokovic die eer te beurt.

Voorlopig geraakte Alcaraz wel nog niet verder dan de kwartfinale van een grandslamtoernooi (US Open 2021). Vorig jaar schopte hij het tot de derde ronde op Roland Garros, waarin de Duitser Jan-Lennard Struff (ATP 97) hem de weg versperde naar de achtste finales.

Volg de wedstrijd Roland Garros tussen Carlos Alcaraz en Albert Ramos-Vinolas op woensdag 25 mei op Eurosport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top