Tijs Vanneste herontdekt oude liefde in ‘Meneer Vanneste’

Films | Vanaf 26 mei kan je op Eén kijken naar de nieuwe non-fictiereeks ‘Meneer Vanneste’. Daarin gaat Tijs Vanneste op zoek naar het reilen en zeilen van het onderwijs om de ware aard van de sector bloot te leggen? Op die manier hoopt hij het beroep terug te ontdekken en zal hij ervaren hoe het is om in 2022 als leerkracht aan de slag te zijn.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Lang voor Tijs Vanneste naam en faam maakte met zijn muziekcarrière als helft van het muziekduo Van Echelpoel, stond de Kempenzoon tien jaar lang voor de klas. Als vader van twee jonge kinderen las hij de laatste jaren de berichtgeving over ons onderwijs en steeg zijn bezorgdheid keer op keer. Vanneste wil met dit nieuwe televisieprogramma op zoek gaan naar hoe het écht met ons onderwijs is gesteld. Gaat het er echt zo slecht aan toe als men denkt? Is er werkelijk zo’n groot tekort aan leerkrachten? Daalt het niveau van ons onderwijs in vergelijking met de situatie van enkele jaren geleden? Aan de hand van gesprekken met leerkrachten, directieleleden en andere betrokkenen hoopt hij antwoorden te vinden op een reeks prangende vragen.

Van sollicitatie tot voor de klas staan

Tijs Vanneste kijkt naar eigen zeggen met veel goeie herinneringen terug op zijn tijd als leraar plastische opvoeding. Hij gaf les in het Sint-Claracollege in Arendonk en daarna in het buitengewoon onderwijs in Kasterlee en deed die job dolgraag. In een interview met Humo geeft de zanger en tatoeerder dan ook aan waar de oorsprong van dit nieuwe programma ligt. “Het kan toch niet dat alles zóveel slechter is geworden in de pakweg twaalf jaar dat ik geen les meer geef?” Vanneste ging opnieuw solliciteren en mocht voor ‘Meneer Vanneste’ aan de slag in een middelbare school in Mol en in technisch instituut in Turnhout.

Bij die sollicitatie zag Vanneste al met zijn eigen ogen hoe erg het lerarentekort in de praktijk is. “Ik werd meteen aangenomen. Toen ik vroeger begon, waren er voor elke functie meer dan dertig kandidaten”, vertelt hij verder aan Humo. “Nu komt er vaak niemand opdagen.” Volgens Vanneste speelt de slechte reputatie van de sector daarin een grote rol. Hij hoopt met dit programma iets te doen aan het beeld dat men kan hebben van een leraar.

Kijker enthousiasmeren

In zijn zoektocht naar antwoorden op de verschillende vragen over de slechte staat van ons onderwijs, gaat Vanneste proefondervindelijk te werk. Door opnieuw zelf voor de klas te staan hoopt hij te ontdekken of leerkrachten inderdaad opvoeders geworden zijn. Hij hoopt bovendien te beseffen of leerkrachten nog voldoende respect krijgen? En op welke manier gaan jonge studenten en hun ouders in 2022 met leerkrachten om? 

Terwijl hij enerzijds zelf voor de klas staat, gaat hij anderzijds praten met collega’s. Nieuwe leerkrachten en ervaren rotten in het vak brengen hen bij over de huidige situatie. “Ik hoop echt dat ik met dit programma mensen zo enthousiast krijg dat ze zeggen: ‘Wettewa? Ik stap in het onderwijs.’ Ze kunnen ze daar gebruiken”, besloot Vanneste  in zijn interview in Humo. 

Bekijk ‘Meneer Vanneste’ vanaf donderdag 26 mei omstreeks 20u40 elke week op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top