'Face/Off': Absurde cult-actiefilm krijgt binnenkort een vervolg

Films | Wie nostalgisch dweept met de jaren 90 en dus ook met de over-the-top actiefilms die in die periode op het witte doek kwamen, kent ongetwijfeld de prent ‘Face/Off’ (vanavond te zien op VTM 4). De cocktail van Nicolas Cage, John Travolta en de stilistische spektakelregisseur John Woo balanceert op een slap koord tussen scherts en cultklassieker. En binnenkort komt er een vervolg uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het scenario van ‘Face/Off’ is er eentje dat alleen in de jaren 90 kon ontstaan. Optimistisch als ze waren over de medische vooruitgang bedachten Michael Colleary en Mike Werb een wereld waarin mensen van gezicht konden wisselen met een ingreep die niet veel meer inhield dan een vaccin toedienen, in de verre toekomst van het jaar 2002. In die wereld bekampen FBI-agent Sean Archer en psychotische terrorist Castor Troy elkaar. Wanneer Troy een bom met een cartooneske timer in gang steekt en daarna gearresteerd wordt, steelt Archer zijn gezicht om in zijn organisatie te infiltreren en de aanslag te verhinderen. Wanneer Troy ontsnapt, heeft hij zelf geen gezicht meer, dus steelt hij dat van Archer. 

In de hoofdrollen castten de filmmakers twee iconen: Nicolas Cage en John Travolta. De eerste is de terrorist, de tweede de FBI-agent. Tot de twee heren van gezicht verwisselen tenminste, want dan spelen de twee acteurs ineens elkaars rollen. Beide heren staan erom bekend een nogal eigenzinnige manier van acteren te hebben, dus een heel groot deel van het plezier van ‘Face/Off’ bestaat erin dat Cage en Travolta elkaar zo goed als de hele film lang moeten imiteren 

De plot is met andere woorden helemaal van de pot gerukt en het acteerwerk balanceert op de rand van pure parodie. Zelfs acteurs die in kleinere rollen gecast werden, waren ervan overtuigd dat het scenario onverfilmbaar was en zeker zou floppen. Maar de lijm die de film samenhoudt, is regisseur John Woo. De Chinese filmmaker had al een stevige reputatie met films als ‘The Killer’ en ‘Hard Boiled’, actiefilms vol stilistische camerabewegingen, slow motion en andere visuele truukjes die toen nog helemaal niet ingeburgerd waren in Hollywood. Zijn stijl en het feit dat hij die altijd weet te verzoenen met de emotionele kern van het verhaal, bleken ideaal te zijn voor ‘Face/Off’, want dat absurde scenario kon best wel een stijlvolle cool factor gebruiken. Het werd de eerste grote film die Woo draaide in Hollywood, maar zeker niet de laatste. Nadien regisseerde hij onder andere ‘Mission: Impossible II’.  

De terugkeer

De ene filmkijker doet ‘Face/Off’ af als een absurd overblijfsel van de jaren 90, de andere houdt de prent omhoog als de perfecte actiefilm. In elk geval rolt de film nog steeds over de tongen. Laat dat de ideale motivatie zijn voor een sequel. Want zo’n 25 jaar na de release van het origineel, staat een vervolg in de steigers. Net als bij die andere franchise van Nic Cage, ‘National Treasure’, is nu het ideale moment om van de hernieuwde populariteit te profiteren. Enkele jaren geleden al werd aangekondigd dat er aan een nieuwe ‘Face/Off’ werd gewerkt. In 2021 zei regisseur Adam Wingard, bekend van ‘Godzilla vs. Kong’, dat hij aan de nieuwe film werkte. Hij verduidelijkte ook dat het een vervolg zou worden en geen remake.  

Ik zou nooit een remake van ‘Face/Off’ kunnen maken”, liet de regisseur weten via sociale media. “Het is dé perfecte actiefilm. Simon Barrett (‘You’re Next’, ‘The Guest’, red.) en ik werken aan een sequel!” Hoewel Castor Troy, in de gedaante van Nicolas Cage, in de originele film (spoilers!) overleed, hintte de regisseur er in interviews al naar dat hij toch een manier gevonden zou hebben om Cage én Travolta terug te brengen voor de vervolgfilm. Wanneer die in de zalen te zien zal zijn, is nog koffiedik kijken, maar fans zijn alvast hoopvol voor de toekomst van de franchise. 

Bekijk ‘Face/Off’ op dinsdag om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top