De Giro gaat zijn beslissende week in

Wielersport |

Het is alweer de laatste week van de Giro d'Italia, die nu dinsdag wordt ingezet. Zondag eindigt de ronde in Verona en dan zullen we ook de winnaar van deze 2022 editie kennen. Maar tot dan hebben potentiële winnaars nog bergen werk te verzetten.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Deze laatste week van de Giro zal beginnen zoals de vorige eindigde. Na een Alpenetappe en een aankomst op een bergtop in Cogne op zondag en een rustdag op maandag wordt het weer klimmen geblazen voor de Giro-renners. Vooral dinsdag zal er veel moeten geklommen worden in een van de zwaarste etappes van de Giro 2022: welgeteld 202 kilometer tussen Salò, aan de oever van het Gardameer, en Aprica. Tussen de start en de aankomst staan vier beklimmingen op het programma, met onder meer de fameuze Passo del Mortirolo, goed voor meer dan 5000 meter hoogteverschil. Dan volgt de Valico di Santa Cristina met zijn 13,5 kilometer aan 8% gemiddeld stijgingspercentage en vervolgens 8 kilometer afdaling richting finish.

Overgang naar de eindfase

Op woensdag, voor de 17e etappe, krijgen de renners toch wel een speciale rit aangeboden. Vanaf de start wordt het meteen klimmen en na de Passo del Tonale volgt een lange afdaling, kleine klimmetjes, korte afdalingen en twee verschrikkelijke beklimmingen: de Passo del Vetriolo (11,8 km aan 7,7%) en de Menador (7,9 km aan 9,9%) waarna een nieuwe en laatste afdaling naar Lavarone volgt.

De 18e etappe brengt wat rust met 152 km tussen Borgo Valsugana en Treviso, de kans voor de sprinters die nog in de rittenwedstrijd zijn om (nog) een zege mee te pikken. Op vrijdag wordt het laatste en beslissende drieluik van deze Giro aangevat met 178 kilometer van Marano Lagunare naar Santuario di Castelmonte. Het peloton zal een korte doortocht maken naar Slovenië waar de Kolovrat moet worden beklommen, een helling van 10% over 10 km. Daarvóór staan er nog twee pittige klimmen op het programma en afgesloten wordt met een klim naar het Santuario di Castelmonte, 7,1 kilometer klimmen aan 7,8%.

Eindelijk Verona!

Op zaterdag vindt waarschijnlijk de koninginnenrit van deze Giro plaats! Drie reuzen staan op het programma tijdens een rit van 168 kilometer in de Dolomieten: de Passo San Pellegrino (1918m) en de Passo Pordoi (2239m), de 'Cima Coppi' of het hoogste punt van deze editie. En tenslotte de slotklim naar Marmolada via de Passo Fedaia (2057m). 14 kilometer aan 7,6%, maar vooral vijf Danteske laatste kilometers met de eerste drie aan een gemiddelde van meer dan 12%, en de laatste 2 500 meter aan 10,5%. De tijdsverschillen zullen met andere woorden groot kunnen worden, net aan de vooravond van de eindmeet.

En als de strijd na 3.448,2 kilometer nog steeds niet is beslist, kunnen zondag, net als in editie 2020, de kaarten voorgoed herschud worden: er staat een individuele tijdrit van 17,4 kilometer in en om Verona op het programma. Halverwege van dit technische parcours ligt de Torricella Massimiliana, een klimmetje van 4,6 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1% waarna de finish in het Romeinse amfitheater van Verona volgt. Zo zullen we zondag naar verwachting om 17u10 weten wie de winnaar is van deze 105de editie van de Giro.

Volg de Giro d'Italia van 6 tot 29 mei op Eurosport 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top