Hoe streaming de toekomst van Franstalige series bepaalt

Series | De komst van streamingdiensten heeft niet alleen een impact gehad op de manier waarop we naar series kijken, maar in het Franstalige gebied is er ook een duidelijke verandering geweest in de manier waarop televisie gemaakt wordt. Makers wagen zich aan nieuwe stijlen en steken steeds meer de grenzen over. Van ‘Lupin’ tot ‘Into The Night’, Franstalige series hebben een nieuw internationaal elan gevonden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Franstalige abonnees zullen getuigen: op hun streamingdiensten zijn sinds enkele jaren niet meer alleen buitenlandse reeksen van hoog niveau te vinden, maar ook Franse en Belgische series zijn een tandje hoger geschakeld. Dat hoef je niet alleen van ons aan te nemen, maar dat zegt ook acteur Vincent Londez, bekend van onder andere ‘Ennemi Public’, ‘Lupin’ en ‘Into the Night’. Hij zag de afgelopen tien jaren een grote evolutie gebeuren, met de streamingdiensten als belangrijke drijfveer.

“In de loop van mijn carrière heb ik enorme veranderingen zien gebeuren in de sector, vooral dan op het vlak van storytelling”, vertelde de acteur in ‘Divan52’, het Franstalige equivalent van ‘Saartje’ op Pickx+. “De stijlen waarin we nu tv maken, bestonden vroeger gewoonweg niet.” Franse series waren in de jaren 90 voornamelijk politiereeksen, maar vandaag wordt er veel breder gedacht en dat levert internationaal succes op. “De streamingdiensten staan onze series toe om overal ter wereld getoond te worden – van Thailand en Australië tot in Hollywood. En we worden ook gecontacteerd door fans van over de hele wereld.”

Lupin

Een eerste case study is de Franse serie ‘Lupin’, die wereldwijd door zo’n 250 miljoen mensen gezien is. Dat zijn de hoogste cijfers uit de Franse televisiesector. Voor Vincent Londez opende de reeks overal deuren. Het scenario, de cast (met een ijzersterke Omar Sy), een flitsende stijl en een suspens die elke Hollywood-thriller evenaart: er was veel om van te genieten.

Assane Diop (Omar Sy) leidt zijn leven naar het voorbeeld van de beroemde, maar fictieve Franse gentleman-dief Arsène Lupin. Hij heeft al talloze geslaagde diefstallen achter de rug. Net wanneer hij van plan is om na een laatste meesterlijke roof het criminele leven achter zich te laten, ontdekt hij dat zijn vader (Fargass Assandé) 25 jaar geleden ten onrechte opgesloten werd. Hij werd ervan beschuldigd een onbetaalbare halsketting te hebben gestolen van de steenrijke familie Pellegrini. Assane zal nog eens al zijn kunsten uit de kast moeten halen om gerechtigheid te laten geschieden.

Ontdek ‘Lupin' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Les 7 vies de Léa

Wie vertrouwd is met Franse televisie en deze Netflix-productie ontdekt, zou eerst niet geloven dat het over een Franse reeks gaat. Het scenario is fantasierijk, de filmtechnieken zijn geïnspireerd, de muziek en de intrige zijn op hoog niveau… ‘Les 7 vies de Léa’ heeft alles weg van een Amerikaanse topreeks, maar is wel degelijk op en top Frans.

In zeven afleveringen volgen we Léa, gespeeld door Raïka Hazanavicius, die op een dag het levenloze lichaam ontdekt van Ismael, die dertig jaar eerder als tiener verdween. Ineens wordt ze terug getransporteerd naar 1991. Elke morgen wordt ze wakker in het lichaam van iemand anders. Alleen zo kan ze achterhalen wat er met Ismael is gebeurd.

Ontdek ‘Les 7 vies de Léa' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Into The Night

Tot voor kort had Netflix nog geen enkele Belgische serie geproduceerd. Maar in mei 2020 kwam daar verandering in, want ‘Into The Night’ werd de eerste reeks die volledig door het platform op poten werd gezet. De Franstalige scifiserie heeft er ook al heel wat succes gekend. High concept sciencefiction is nochtans niet waar we in ons kleine landje voor bekend staan, maar het vertrouwen in de makers bleek terecht te zijn.

De serie volgt een groep mensen wiens vliegtuig wordt gekaapt. Terenzio, de kaper, is een Italiaanse NAVO-soldaat. Hij dringt het commerciële vliegtuig binnen en eist een vervroegde start. Op hetzelfde moment gebeurt er plots een kosmische ramp, waardoor iedereen sterft die blootgesteld wordt aan zonlicht. Het vliegtuig zet koers naar het westen in een poging om de zonsopgang voor te zijn en deze catastrofe te overleven. De groep onbekenden moet samenwerken om een ondergrondse militaire bunker te bereiken.

Na het succes van het eerste seizoen kwam afgelopen september een tweede seizoen op de streamingdienst. En om het globale karakter van de serie nog meer uit te spelen, verscheen onlangs ook de Turkse serie ‘Yakamoz S-245. Netflix had niet aangekondigd dat dat een spin-off zou zijn van ‘Into The Night’, maar in de serie vluchten de personages wel degelijk voor dezelfde wereldwijde ramp. Alleen zoeken zij hun toevlucht onder water.

Ontdek ‘Into The Night’ en 'Yakamoz S-245' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top