Deze pionnen bezorgden Club Brugge zijn 18de landstitel

Jupiler Pro League | Club Brugge pakte zijn derde opeenvolgende landstitel. De Bruggelingen kenden een moeizaam seizoen, maar wel één met een geweldig einde. Enkele spelers waren van cruciaal belang in de titelstrijd.

Door Proximus

Deel dit nieuws

We beginnen met Hans Vanaken. De middenvelder staat er altijd. Op zijn 29ste is Vanaken uitgegroeid tot een iconische voetballer in de Jupiler Pro League en stilaan een vaste waarde bij de Rode Duivels. Dit seizoen moest hij na het vertrek van Philippe Clement een rij naar achteren, maar ook daar was hij bepalend. Vanaken is de motor en het creatieve brein van de ploeg. Grote spelers herken je aan grote momenten en net als alle andere jaren, stond de Limburger er wanneer het moest. Hij scoorde uit het niets de 0-1 op Union SG, waar Club sterretjes zag. Daar zette hij Club op het titelspoor en nadien wist hij op Antwerp – waar Club ook afzag – de 1-1 te scoren via de stip. Vanaken panikeert nooit en was net als vorig seizoen – toen hij twee keer scoorde in de titelmatch tegen Anderlecht – wéér bepalend in de titelstrijd. Met 11 goals en 9 assists in 39 competitiematchen is hij een garantie op doelpunten.

Mignolet en De Ketelaere

Simon Mignolet kende na het EK een moeilijke periode. Hij was even buiten strijd met een blessure en nadien had hij toch de nodige maanden nodig om weer zijn topniveau te halen. Zo waren er de nodige fouten tegen pakweg KV Mechelen, Standard en Royal Antwerp FC en plots werd aan ‘Big Si’ getwijfeld. Maar Mignolet is een man die nooit de handen laat hangen en hij gaf de criticasters lik op stuk. Hij was dé man van Club Brugge in de play-offs. De ex-doelman van Liverpool was twee keer de beste man tegen Union SG en tegen Antwerp zorgde hij er op zijn eentje voor dat het geen 3-0 stond bij de rust. In die drie matchen mocht Club Brugge vooral Mignolet bedanken voor de 9 op 9. Het waren de cruciale matchen richting landstitel.

Charles De Ketelaere is het grootste talent in vele jaren bij Club Brugge. De 21-jarige aanvallende middenvelder/aanvaller is een genot om aan het werk te zien. CDK is een sierlijke voetballer, die dit jaar ook efficiënt werd. Hij krikte zijn statistieken op en was in de reguliere competitie de beste Bruggeling. Met 14 goals en 8 assists in 39 wedstrijden was hij er één van de weinige spelers die wel een constant niveau haalde. In de play-offs leek zijn bobijntje af te zijn en was hij vrij onzichtbaar. De Ketelaere kan komende zomer vertrekken, maar een extra jaar in Brugge behoort ook tot de mogelijkheden.

Wintertransfers

We zijn er vrij zeker van: als Club Brugge in januari géén transfers had gedaan, was het geen kampioen worden. De zomermercato was een grote flop, de wintermercato een enorm succes. De transfers Andreas Skov Olsen, Tajon Buchanan, Denis Odoi en Sargis Adamyan waren een schot in de roos. Zij brachten veel meer diepgang in het spel van Club. Buchanan en Adamyan waren goed, maar minder bepalend dan Odoi en Skov Olsen. De Deen was met 6 goals en 8 assists in 15 matchen zeer bepalend, maar Odoi was misschien wel dé revelatie. De 33-jarige man uit Leuven werd gehaald als back-up en tegen AA Gent speelde hij in februari als rechterflankverdediger, defensieve middenvelder, centrale verdediger en linksachter. Odoi werd echter de vaste nummer zes van Schreuder nadat diens plan met Ruud Vormer op die positie geen succes bleek te zijn. Odoi was met zijn gezonde dosis agressiviteit, verticaliteit en enorm goede mentaliteit een sleutelpion in het elftal.

Tot slot verdient ook trainer Alfred Schreuder een eervolle vermelding. De Nederlander kreeg de nodige kritiek, maar wist met het naar achteren trekken van Vanaken en de verrassende keuze voor Odoi toch enkele opvallende én geslaagde keuzes door te voeren. Na de titelmatch tegen Antwerp tikte hij af op een indrukwekkende 45 op 54 in de Jupiler Pro League (46 op 57 na Anderlecht). Club scoorde 39 doelpunten en incasseerde slechts 11 treffers in 19 competitiewedstrijden onder zijn hoede. Inzake resultaten is dat een geweldig rapport.

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top