One day, one goal: José Izquierdo soleert Club Brugge naar een eerste landstitel in meer dan tien jaar

Voetbal |

Het seizoen 2015/2016 betekende voor José Izquierdo het jaar van de bevestiging. De Colombiaanse dribbelkont was toen een cruciale factor in de eerste landstitel voor Club Brugge in meer dan tien jaar.  Een van de hoogtepunten uit dat magische seizoen was zijn wondergoal tegen KV Kortrijk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

José Izquierdo belandde in 2014 als nobele onbekende in België. Club Brugge ontdekte hem in de Colombiaanse eerste klasse en waagde de gok. Een goeie, zo bleek al snel, want in zijn eerste seizoen op het Europese voetbaltoneel was Izquierdo meteen goed voor 15 goals en 7 assists. Het jaar daarop ontwikkelde de snelle flankaanvaller zich eerder tot aangever. De man die met zijn versnellingen en dribbels iets kan forceren.

Zo demonstreerde hij op de 21ste speeldag van het seizoen 2015/2016 ook op het veld van KV Kortrijk -altijd een lastige verplaatsing voor Club. Op 26 december, tweede kerstdag, gunde Izquierdo de aanwezige supporters in het Guldensporenstadion een mooi presentje: in de 20ste minuut kreeg hij de bal toegespeeld ter hoogte van de middenlijn. Alles leek op slot te zitten, maar dan begon de Colombiaan aan een dribbel die uiteindelijk eindigde in de zestien van Kortrijk en met een verbouwereerde KVK-doelman Darren Keet, die de bal achter zich uit doel moet grabbelen. Het was vintage Izquierdo, die met zijn lef en creativiteit wel vaker de ontgrendelende factor was voor Club dat seizoen.

Gouden Schoen en toptransfer

Voor Izquierdo zelf betekende dat doelpunt een bevrijding na een moeilijk seizoensbegin waarin hij meermaals naast de ploeg belandde. Want ook dat werd snel duidelijk: zoals zoveel talenten bleek Izquierdo een grillig karaktertje. Soms te individualistisch of ongedisciplineerd, maar door zijn glimlach en speelsheid werd hem veel vergeven. Niet voor niets werd hij door ploegmaats en supporters ‘Joske’ genoemd. Izquierdo speelde na de winterstop een knappe terugronde en had in PO1 met zijn 3 doelpunten en 3 assists een belangrijke rol in de kampioenstitel voor Club Brugge. Het luidde de definitieve terugkeer van blauw-zwart als topclub in, na een droogte van tien jaar.

Izquierdo bleef nadien nog een seizoen voetballen op Jan Breydel, zag zijn wonderjaar 2016 bekroond met een Gouden Schoen en kreeg vervolgens zijn toptransfer naar de Premier League. In augustus 2017 tekende hij een contract bij Brighton, dat 15 miljoen euro op tafel legde voor hem. Destijds een nieuw transferrecord voor de Bruggelingen.

Blessuregevoelig

Brugge stoomde nadien door op dat elan, maar de opmars van ‘Joske’ kende een ander verloop. De dribbelkont speelde nog een behoorlijk eerste seizoen in de Premier League, maar verdween nadien helemaal naar het achterplan. De reden: een lange lijst blessures. In vier seizoenen speelde hij amper 48 wedstrijden en kwam hij 5 keer tot scoren. Zijn contract werd niet verlengd en zo zat ‘Joske’ deze zomer dus zonder club.

Op die manier belandde hij dit seizoen toch weer in Brugge, waar ze hem graag een kans op rehabilitatie gunden. Izquierdo vierde zijn terugkeer bij blauw-zwart in oktober tijdens een wedstrijd tegen KV Kortrijk -de ploeg waartegen hij zes jaar eerder zijn wondergoal maakte. Symbolisch, zou je denken. Maar veel verder zou de Colombiaan niet meer komen. Nog 1 invalbeurt werd hem gegund, op 7 november tegen Standard, maar ondertussen is van Izquierdo geen spoor meer in de selectie van Club. Op zijn 29ste lijkt zijn door blessures geteisterde voetbalcarrière zo goed als voorbij.

Fan van deze rubriek? Lees dan zeker ook onze vorige bijdrage over Ivan Leko.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top