De Brakke Grond opent al 40 jaar poorten voor Vlaamse artiesten in Nederland

Films | De Brakke Grond, het Vlaamse Cultuurhuis in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, bestaat 40 jaar. Het feestjaar wordt komend weekend afgesloten met het festival "Fier als een gieter", of drie dagen vol muziek, theater, beeldende kunst "en alles daartussenin".

Door Belga

Deel dit nieuws

De Brakke Grond opende op 23 mei 1981 de deuren. Tot 2002 was het cultuurhuis een deel van de Vlaamse overheid. Sindsdien opereert het als Nederlandse stichting beheerd door de Vlaamse overheid, die wel nog altijd financiert. De Brakke Grond ligt aan een pleintje midden in het alternatieve theaterdistrict aan de Nes.

De missie? De culturele identiteit van Vlaanderen in de kijker zetten, door de laatste ontwikkelingen op het gebied van Vlaamse kunst en cultuur te presenteren en de Vlaams-Nederlandse samenwerking te bevorderen. "Bij de start was het vooral een podium, intussen zijn we uitgebreid tot een netwerkorganisatie", zegt Bart Govaert, die sinds medio 2017 algemeen directeur is van De Brakke Grond.

Het cultuurhuis vervult een belangrijke spilfunctie in de Vlaams-Nederlandse samenwerking, en is de partner en het aanspreekpunt bij uitstek geworden voor de culturele sector in Nederland op het gebied van Vlaamse kunst. De Brakke Grond opent poorten voor Vlaamse kunstenaars bij onze noorderburen. Doel is hen vaste voet aan de grond te doen krijgen, en hen op termijn ook een duurzaam traject in Nederland te laten uitbouwen.

Eigenlijk had vorig jaar het feestjaar moeten zijn, maar door de coronapandemie werd dat een jaartje uitgesteld. Van vrijdag 20 tot en met 22 mei is iedereen uitgenodigd tijdens "Fier als een gieter". Vlaams talent krijgt de kans om zich aan Nederland voor te stellen. Zo zullen Laurens Mariën en zijn collectief Nein hun interdisciplinaire stempel drukken op het weekend. "Wat ik met Nein doe, is een goed voorbeeld van wat De Brakke Grond doet: makers een actieve rol geven en niet kijken op een discipline meer of minder", aldus Mariën.

Voorts zijn er optredens, installaties en performances. Zondag wordt de Nes omgetoverd tot een buurtfeest met bourgondische inslag. Er zijn garnaalkroketten, Belgische bieren en frietjes. Liefhebbers kunnen door stapels vinyl snuisteren op zoek naar Vlaamse klassiekers, en er is een fanfare met majorettes uit Borgerhout. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon tekent komend weekend present.

Een weetje nog: de naam 'De Brakke Grond" verwijst naar het drassige gebied dat zich oorspronkelijk op die plek in Amsterdam bevond. De mengeling van het zoet water van de Amstel en het zeewater van het IJ maakte het grondwater 'brak'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top