Wie is Ncuti Gatwa, de volgende Doctor uit 'Doctor Who'?

Films | Het is officieel: de serie 'Doctor Who' heeft een nieuwe acteur gevonden voor het mythische karakter van de Doctor! Ncuti Gatwa, de ster uit Netflix' 'Sex Education', is de volgende die in de huid van de Tijdmeester kruipt. Hij volgt Jodie Whittaker op, de eerste vrouw die de Doctor mocht spelen, terwijl hij zelf de eerste zwarte man zal zijn. Proximus Pickx blikt terug op zijn carrière en vertelt je alles over de opkomst van Ncuti Gatwa. 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Je hebt hem misschien ontdekt door de hitserie 'Sex Education' op Netflix. De Britse acteur uit Rwanda, Ncuti Gatwa, speelt Eric, een excentriek en ongelooflijk authentiek personage. Maar wie was hij voordat hij schitterde naast Asa Butterfield en Emma Mackey? Hoe kreeg hij het voor elkaar om de hoofdrol te krijgen in zo'n legendarische serie als 'Doctor Who'

Het begon allemaal in Rwanda, het land waar hij geboren is. Opgroeien deed hij echter in Schotland, waar hij student drama werd. Zijn carrière begon daarom dan ook in het theater met rollen als Mercutio in 'Romeo & Juliet' en Dr. Faustus in 'Faustus 86'. In 2014 kreeg hij zijn eerste rol voor de camera. Hij speelde een bijrol in de serie 'The Van' van Bob Servant. Het jaar daarop zagen we Gatwa ook kort even in de serie 'Stonemouth'

Zijn carrière kreeg een fenomenale boost toen hij in 2018 de rol van Eric Effiong in de serie 'Sex Education' kreeg. Ncuti Gatwa speelt het openlijk homoseksueel personage met overtuiging en flair, wat een sterke boodschap van inclusie en zelfacceptatie aan de serie toevoegt. Een optreden dat zo'n indruk maakte dat het prijzen regende voor de acteur, tussen de BAFTA's en de Britse Academy Awards


Van 'Sex Education' naar 'Doctor Who'

Het is ongetwijfeld deze rol die alle deuren voor de acteur heeft geopend. Onlangs vernamen we al dat hij is gecast in Greta Gerwigs film 'Barbie', naast Margot Robbie als Barbie en Ryan Gosling als Ken. En daarnaast werd aangekondigd dat hij de volgende acteur is die de eer krijgt om het titelpersonage te spelen in de serie 'Doctor Who'.  

Fans van 'Doctor Who' zijn gewend het gezicht van hun favoriete personage te zien veranderen: als hij regenereert, neemt hij een nieuw lichaam aan. De laatste was de eerste vrouw, Jodie Whittaker, wat genoeg was om het internet op hol te brengen. Ncuti Gatwa zal de veertiende Doctor spelen, en mee op de lijst van legendarische acteurs staan die hem voorgingen. 

Ncuti Gatwa schrijft geschiedenis als de eerste zwarte man die de Doctor speelt. Jodie Whittaker zei dat ze "erg blij" was met de keuze voor haar opvolger. Het valt nog te bezien of de Gatwa-versie van de Dokter de excentrieke toets zal behouden die de acteur in 'Sex Education' gebruikte. We zullen naar het volgende seizoen van 'Doctor Who' moeten kijken om erachter te komen! 

Ontdek ‘Sex Education’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top