‘Fresh Screens’: ‘Operation Mincemeat’ kroniekt het meest ingenieuze plan van de Tweede Wereldoorlog

Films | Elke week brengt ‘Fresh Screens’ op Pickx+ je weer helemaal op de hoogte van de laatste nieuwtjes in de filmwereld. In de nieuwe aflevering wordt er onder andere ingezoomd op de nieuwe oorlogsfilm ‘Operation Mincemeat’, die gebaseerd is op historische feiten. Een terugblik op een van de meest hallucinante listen uit de Tweede Wereldoorlog.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In ‘Operation Mincemeat’ keren we terug naar 1943. De gealliëerden ondernemen wat ze kunnen om de greep van Adolf Hitler op het bezette Europa te doorbreken. Ze plannen een inval met als landingspunt het eiland Sicilië. Maar die tactiek is doorzichtig, de vijand zou makkelijk kunnen raden dat ze troepen naar daar sturen en dus een welkomstcomité voorzien. Het is zaak om de Duitsers te misleiden en hen te doen geloven dat de inval elders zal plaatsvinden.

Dat is wanneer de Britse geheime dienst de operatie Mincemeat uitdoktert. Het plan is ingenieus en als het lukt, staan de Duitsers in hun hemd. Ze willen de vijand doen geloven dat ze in Griekenland willen binnenvallen. Dat zouden ze doen met valse documenten en andere gekunstelde aanwijzingen die de ware toedracht van hun missie moeten verdoezelen. En om die in handen van de vijand te krijgen zonder dat die doorheeft dat hij om de tuin geleid wordt, moeten ze wel heel ver gaan.

Dat waargebeurde verhaal is waar de film ‘Operation Mincemeat’ de mosterd haalt. Het plan van het Britse leger om de Duitsers te misleiden – dat je moet zien om te geloven – is een stukje vergeten geschiedenis dat eerst neergepend werd in een gelijknamig boek door auteur Ben Macintyre. Die auteur had een grote voorliefde voor Ian Fleming, de bedenker van de iconische Britse spion James Bond. Die auteur, die een lange carrière had in het Britse leger, maakte indertijd deel uit van operatie Mincemeat. Die ervaring zal hem ongetwijfeld geïnspireerd hebben toen hij aan het schrijven sloeg.

Soldaten en commandanten

In ’Fresh Screens’ komen verschillende acteurs, maar ook de regisseur van de film ‘Operation Mincemeat’ voor de microfoon. Zij blikken terug op het absurde verhaal. “Wat echt ongelooflijk is, is hoe vaak de operatie net niet op een catastrofe is uitgedraaid”, zegt acteur Jason Isaacs. “Het was verbluffend om te leren dat staatshoofden en oorlogsstrategen mee gingen in zo’n gek idee.”

John Madden, die de film regisseerde, komt terug op een vraag die hem bezighield. Is dit een historisch accuraat verhaal of een verhaal waarvan we vooral zouden willen dat het waargebeurd is? “Er zitten twee soorten verhalen in oorlogsfilms. Die over de helden op het slagveld en die over de machthebbers. Met deze film zitten we knal in het midden”, voegt hij toe.

“Het is fantastisch om die personages in het daglicht te zetten”, volgens actrice Penelope Wilton. “Helemaal vergeten zijn ze niet, maar ze zijn in elk geval wel aan de kant geschoven. Aan het einde van hun verhaal zijn ze nog steeds gewone mensen die hun werk zo goed mogelijk hebben gedaan.” Colin Firth, die de affiche van de film aanvoert, uit vooral zijn respect voor de vaardigheden en de moed van de personages. Hun risico’s wierpen vruchten af.

‘Operation Mincemeat’ is nu in de bioscopen te zien. Kijk op donderdag 19 mei om 19u uur naar 'Fresh Screens', exclusief op de tv-zender Pickx+ (kanaal 13). Woont je in Brussel en heb je het Nederlandstalige tv-pakket? Dan kan je Pickx+ vinden op kanaal 263. Ontdek het volledige Pickx+ aanbod via de TV-optie 'Pickx All Stars' van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top