Dit wist je waarschijnlijk nog niet over de 'Alien'-saga

Films | Zin in een filmpje vanavond? Dan kan je kijken naar 'Alien: Covenant' op Disney+. De film uit 2017 verschijnt eindelijk op het streamingplatform, en om dat te vieren werpt Proximus Pickx een blik op de saga die Ridley Scott meer dan 40 jaar geleden begon.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met 'Alien: Covenant' keerde Ridley Scott in 2017 terug naar het universum dat hij lang geleden creëerde en opende hij een nieuw hoofdstuk in de baanbrekende 'Alien'-franchise. De bemanning van het Covenantschip is op weg naar een planeet diep in ons melkwegstelsel en ontdekt een volgens hen ongerept paradijs. Maar eigenlijk blijkt het een donkere en gevaarlijke wereld te zijn, die een vreselijke dreiging verbergt. Ze zullen alles uit de kast moeten halen om te ontsnappen van de duistere plek. De cast bestaat uit Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup en Danny McBride.

Ontdek 'Alien: Convenant' op Disney+ via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' vind je hier terug.

Moeilijk om Ridley Scott te volgen

Tijdens de opnames van 'Aliens' in 1986 had James Cameron moeite om het vertrouwen en respect te winnen van de Britse crew. Velen van hen hadden namelijk aan de eerste film van de saga meegewerkt en waren zeer loyaal aan Ridley Scott. In een poging hen ervan te overtuigen dat hij over het talent en de vaardigheden beschikte, organiseerde James Cameron een vertoning van 'Terminator' voor het team op de set, om zijn capaciteiten te demonstreren. Maar de meeste crewleden negeerden zijn uitnodiging.

Een Oscar voor Sigourney Weaver?

De nominatie van Sigourney Weaver voor de Oscar voor Beste Actrice voor 'Alien' kwam voor iedereen als een verrassing, omdat het de eerste keer was dat een actrice in een actiefilm was genomineerd. Het was echter niet de eerste nominatie voor een horrorfilm (dat was Ellen Burstyn voor haar rol in 'The Exorcist'). Sigourney Weaver verloor het van Marlee Matlin voor haar optreden in 'Children of a Lesser God', maar het was nog steeds een geweldige prestatie.

De fans hebben gesproken

Het originele plan voor 'Alien: Covenant', zoals onthuld door Ridley Scott in 2012 toen de film nog in ontwikkeling was, zou een meer getrouw vervolg op de prequel 'Prometheus' (2012) worden. De film had dan 'Paradise Lost' geheten en zou zich net als 'Prometheus' verder verwijderd hebben van de oorspronkelijke 'Alien'-films. 'Paradise Lost' had zich dan bijna uitsluitend gericht op het verhaal van de ingenieurs, de oorsprong van de mensheid en hoe de ingenieurs mensen en xenomorphs creëerden. De prequels zouden dan worden afgesloten met een film die aansluit bij de oorspronkelijke 'Alien'-film uit 1979 en de vervolgen daarop.

Scott vond dat de 'Alien'-reeks aan belangstelling had ingeboet, en dat de fans genoeg hadden van het xenomorph schepsel. Dus wilde hij daarom een andere aanpak proberen. Maar door de verdeelde reacties van de fans op 'Prometheus', gaf hij later toe dat hij het helemaal mis had over hoe de fans dachten over het schepsel, aangezien een van de belangrijkste punten van kritiek het gebrek aan xenomorphs was geweest.

Wat nu?

'Alien' heeft zich niet ingehouden op vlak van sequels, en de saga is ook niet meteen van plan om ermee te stoppen. Er zijn al zes films in de franchise geweest, waaronder twee prequels: 'Prometheus' en 'Covenant'. In februari 2019 verklaarde James Cameron dat hij werkte aan de doorstart van een project van regisseur Neill Blomkamps: 'Alien: Awakening'. Die film zou zich afspelen na de eerste twee films. In juni 2020 onthulde Brandywine Productions dat een script voor een nieuwe aflevering van de oorspronkelijke serie, genaamd 'Alien V', waarin Ripley centraal staat, was geschreven door Walter Hill en David Giler.

Na Disneys overname van 21st Century Fox werd op CinemaCon 2019 officieel bevestigd dat toekomstige 'Alien'-films in ontwikkeling zijn. In mei 2019 meldde Variety dat de derde prequel geschreven werd en dat Ridley Scott opnieuw zou regisseren. In september 2020 bevestigde Scott dat er gewerkt werd aan het volgende deel, maar dat hij nog niet wist of hij wel vast wilde houden aan de plot die in 'Prometheus' en 'Alien: Covenant' was vastgelegd.

In maart 2022 meldde The Hollywood Reporter dat er een nieuwe 'Alien'-film, los van de vorige films, op Hulu zou verschijnen, geregisseerd door Fede Álvarez en geproduceerd door Ridley Scott. Álvarez pitchte het idee enkele jaren geleden aan Scott en krijgt nu de kans om het te regisseren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top