Waarom Roberto Martinez gelijk heeft in zijn keuze om Amadou Onana en Loïs Openda te selecteren

Rode Duivels | Woensdag onthulde Roberto Martinez zijn lijst met 32 namen die deel uitmaken van de selectie van de Rode Duivels voor de eerste vier wedstrijden in de Nations League. Onder hen selecteerde de bondscoach twee nieuwkomers: Amadou Onana en Loïs Openda.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals gebruikelijk koos Martinez opnieuw voor een erg uitgebreide selectie van 32 spelers. Daardoor stelt de coach zichzelf veilig aangezien de nationale ploeg in juni maar liefst vier wedstrijden moet spelen. Door een grote equipe te selecteren houdt hij rekening met eventuele afmeldingen door blessures.

Verder is de selectie van de bondscoach vrij klassiek met enkele gevestigde waarden in de ploeg. Onder hen bijvoorbeeld Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen of Eden Hazard en Romelu Lukaku. Verder vulde Martinez zijn lijst aan met twee Duivels die zich de laatste maanden in positieve zin toonden en sterke prestaties neerzetten: Amadou Onana en Loïs Openda. Hoewel hun selectie er zat aan te komen, moesten de supporters van de ploeg geduld uitoefenen. Beide spelers waren namelijk lang actief bij de U21 en dat zorgde ervoor dat ze nog niet konden doorstromen naar het eerste elftal.

“Beide spelers zijn nieuw voor de Duivels, maar niet bij de nationale ploegen. Ze speelden eerder al bij de jeugdteams en we denken dat dit het juiste moment is om hen te integreren”, rechtvaardigde de Spaanse coach zijn keuze tijdens de persconferentie van woensdag. “Onana zouden we als nummer 6 kunnen inschakelen, hoewel hij erg veelzijdig is en we hem ook op die manier willen inzetten. Loïs Oppenda liet al uitstekende statistieken optekenen en neemt in de club steeds meer verantwoordelijkheid op. Daarom willen we zijn snelheid en kwaliteit bij de Duivels gebruiken, want iemand met een profiel als dat van hem kunnen we zeker nog gebruiken.”

Onana, aanvoerder van de U21's

Degene waarvan al langst werd gezegd dat hij zou doorstoten naar de kern van de Rode Duivels, is duidelijk Amadou Onana. De middenvelder van LOSC Lille heeft een goed seizoen achter de rug en speelde 41 wedstrijden. Hoewel hij niet altijd in de basis stond, verzamelde hij wel 1.759 speelminuten. Op 19-jarige leeftijd is dat best goed voor speler die bezig is aan zijn eerste seizoen in de Ligue 1. In het vorige seizoen liet hij ook al goede dingen zien in de tweede divisie van de Bundesliga, waar hij bij Hamburg een van de sterkhouders was.

Bij de beloften groeide Onana al snel uit tot basisspeler. Hij was ook kapitein van de belofteploeg en zijn promotie naar de A-ploeg is dan ook niet meer dan normaal. Hij lag mee aan de basis van de selectie van het EK voor beloften en zijn fysieke paraatheid en goede techniek deden hem uitgroeien tot sterkhouder op het middenveld. Met Lille kon hij ook al zijn eerste stappen op Europees niveau zetten, de ploeg speelde namelijk even in de Champions League, waardoor hij ondanks zijn jonge leeftijd al beseft wat voor niveau er op internationaal vlak wordt gehaald.

Of hij nu al meteen speelminuten zal krijgen bij de Duivels is nog af te wachten. We weten dat Martinez de nieuwkomers graag rustig integreert, zeker bij jonge spelers. Maar een goede reden om Onana meteen aan de bak te laten, is het feit dat hij ook voor Senegal kan spelen. Door hem meteen op te stellen, kan Martinez hem laten zien dat hij zijn plaats bij de nummer 2 van de wereld verdient. 

Openda, de doelpuntenmachine

Loïs Openda beleeft duidelijk zijn seizoen van de doorbraak bij Vitesse Arnhem en de Duivels. Door zijn sterke prestaties van de afgelopen weken maakt hij dus ook al langer deel uit van de kern van de Rode Duivels. Tijdens de kwalificaties voor het EK voor beloften maakte de Luikse spits zeven doelpunten in evenveel wedstrijden, waardoor hij zijn land naar de eerste plaats in de groep kon lanceren.

In Nederland maakte Openda optimaal gebruik van zijn huurperiode, de speler is namelijk nog steeds eigendom van landskampioen Club Brugge. Na een eerste seizoen met tien doelpunten deed hij dit jaar beter met maar liefst achttien treffers in de Eredivisie. Als we zijn matchen op het Europese toneel erbij tellen, maakte hij maar liefst 23 doelpunten in 46 wedstrijden. Openda liet zien dat hij het doel gemakkelijk kan vinden en dat zal voor de nationale ploeg geen overbodige luxe zijn. Openda kan als extra sterkhouder naast Lukaku en Batshuayi fungeren. Openda zal uiteraard tijd nodig hebben om zich aan te passen aan het spel van de nationale ploeg, maar hij heeft alles in zijn mars om de Duivels te helpen.

Beide spelers zullen in ieder geval van moeten profiteren van hun selectie om zich voor de ogen van Roberto Martinez van hun beste kant te laten zien. In de voorbereiding op het WK kijkt de bondscoach goed uit naar de mogelijke opstellingen en daarbij kunnen Openda en Onana goed van pas komen. Na deze wedstrijden zijn er in september nog twee matchen in de Nations League. Nadien speelt de nationale ploeg ook nog enkele vriendschappelijke wedstrijden, maar misschien is de tactiek in het hoofd van onze bondscoach tegen dan al vastgelegd. 

Je kan de wedstrijden in de Nations League van België tegen Nederland (3 juni), Polen (8 juni), Wales (11 juni) en Polen (14 juni) live volgen op Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top