Trashmetal van Megadeth zal luid weerklinken op weide van Graspop Metal Meeting

Graspop Metal Meeting | Megadeth staat deze zomer voor de zevende keer op de weide van het jaarlijkse metalfestijn Graspop. Sinds 1985 is de band een van de grootste namen in de trashmetal-scene, naast andere grootheden zoals Metallica, Slayer en Anthrax. Megadeth zakt op 17 juni af naar Dessel, dus komen wij al even terug op hun roemrijke carrière.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ontstaan door rancune

Megadeth is ontstaan uit de woede die frontman Dave Mustaine voelde voor de vorige band waar hij in speelde: Metallica. Hij maakte deel uit van die succesvolle metalformatie sinds 1981 en nam met hen het album ‘Kill ‘Em All’ op in 1983. Maar datzelfde jaar werd hij uit de band gegooid, naar verluidt omwille van zijn uitbundige alcohol- en drugsmisbruik. Zijn zoeke wraak kon maar één gedaante aannemen: hij zou een muziekgroep opstarten die zijn voormalige collega’s van de troon zou stoten. Samen met bassist David Ellefson richtte hij zo Megadeth op. Zelfs de naam verwijst naar hoe Mustaine de zeer populaire metalband wilde doen vergeten. Een zanger vond hij niet meteen, dus besloot Mustaine om, naast de rol van gitarist, ook de zang voor zijn rekening te nemen.

In de jaren 80 was het niet ongewoon dat een instrumentalist met een minder dan perfecte zangstem toch de zangpartijen op zich nam. De imperfecties brengen een authenticiteit met zich mee die typerend is voor het rock- en metalgeluid van toen. De frontman is dan ook geen fan van de manier waarop vandaag de dag in een studio gesleuteld kan worden aan stemmen zodat ze toch perfect op plaat staan. “Volgens mij hadden het gitaarspel en de zang van toen iets bruuts en eerlijks. Vandaag de dag kan je met technologische snufjes een gitarist nemen die er niets van bakt en hen hemels doen klinken. En je kan iemand zonder talent laten zingen en hen doen klinken als Céline Dion”, doet de zestiger zijn klaagzang op het YouTube-kanaal ‘Sobre La Dosis’.

De woede van de frontman vertaalt zich in een rauwer en brutaler trashmetalgeluid dan dat van de grote concurrent Metallica. Megadeth maakt naam en faam in het heavy metalgenre sinds de release van het eerste album ‘Killing Is My Business… And Business Is Good’ in 1986. De band nam als mascotte het personage Vic Rattlehead, naar een tekening van Mustaine. Dat is een schedel met dichtgetimmerde ogen, oren en mond, een van de meest herkenbare morbide mascottes in de rockgeschiedenis.

Megadeth brak pas helemaal door in 1990 met het album ‘Rust in Peace’, hun vierde worp. De cultplaat behandelt onderwerpen als oorlogen, nucleaire rampen en religie. Twee nummers van dat album staan nog steevast op elke setlist van de band: ‘Holy Wars… The Punishment Due’ en ‘Hangar 18’.

Temperament

Het feit dat dat album zo goed aansloeg, heeft misschien wel te maken met het feit dat de band, die met uitzondering van Mustaine en Ellefson vaak van leden wisselde, eindelijk een stabiel kwartet had gevonden met gitarist Marty Friedman en drummer Nick Menza. Ook frontman Mustaine werd nuchter en kon zijn temperament beter onder controle houden. Zijn uitspattingen en uitspraken waren vaak de reden waarom de band een komen en gaan was van leden, en waarom Megadeth vaak in de clinch ging met andere groepen in de metalscene.

In deze formatie nam Megadeth de albums ‘Countdown to Extinction’ en ‘Youthanasia’ uit, enkele van hun meest gesmaakte platen en een stap richting het grotere publiek. Megadeth maakte zelfs enkele zijsprongetjes naar de glamrock en nam enkele ballads op, waaronder een nummer met een Franstalig refrein: ‘A tout le monde’. De muziek klonk wat zachter, minder zenuwachtig en melodieuzer, een breuk met de trashmetal die we dankzij hen hadden leren kennen. ‘Youthanasia’ was het laatste album van de band dat platinum ging. Toen opvolger ‘Cryptic Writings’ uitkwam, verliet Nick Menza Megadeth en toen enkele jaren later ‘Risk’ in de rekken lag, vertrok ook Marty Friedman, naar verluidt omdat hij niet tevreden was met de richting die Megadeth uitging. “Ik speel nog liever in een gewone popgroep dan het soort door pop beïnvloede metal van Megadeth”, liet hij optekenen.

Na talloze tegenslagen zoals gezondheidsproblemen en een split, wakkerden de Californiërs het vuur weer aan in 2004 met de sociaalkritische plaat ‘The System has Failed’, een terugkeer naar de zware trash van hun begindagen. Maar dan wel zonder een van de oprichters: Ellefson zocht andere horizonten op omdat hij geen akkoord meer vond met Mustaine. In 2010 keerde de bassist nog terug voor een tiental jaren, maar in 2021 werd hij weer uit de band gegooid na een schandaal. Er waren namelijk seksueel expliciete video’s van Ellefson op Twitter gegooid en de bassist werd verdacht van grooming.

De tour van 2021 werd omwille van de pandemie uitgesteld naar dit jaar. De band bestaat nu uit de intussen legendarische Dave Mustaine, de Braziliaanse gitarist Kiko Loureiro (ex-Angra, lid van Megadeth sinds 2015) en de Belgische drummer Dirk Verbeuren. Die laatste verving Chris Adler, die ook bij Lamb of God speelt en niet altijd beschikbaar was om te touren met Megadeth. In 2022 staat de band voor de zevende keer op Graspop na gesmaakte optredens in 1997, 2001, 2005, 2012, 2016 en 2018.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top