Terugkeer van een oud en lancering van een nieuw festival in mei

Festivals | Voor veel festivals wordt het de zomer van de comeback na enkele jaren pauze, maar voor twee festivals in mei is de editie van 2022 nog specialer. Rock Affligem is na dertien jaar radiostilte terug en CORE Festival opent voor het eerst de deuren.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Rock Affligem

In de jaren 80 begon een jaarlijkse barbecue ten huize de familie Van Ransbeeck in Affligem uit de hand te lopen. Tegen 1989 werd het omgetoverd tot een heus festival dat 22 edities lang zou doorgaan. De afgelopen 13 jaar ging er geen festival door, maar in 2022 is het weer helemaal terug in het Bellekoutercomplex in de gemeente in het Pajottenland. Op vrijdag 20 mei wordt er een affiche gepresenteerd vol hiphop van eigen bodem, op zaterdag 21 mei krijgen we vooral pop en rock uit eigen land geserveerd.

Op vrijdag klimmen onder anderen hiphopformatie Stikstof, rapper en zanger Glints, dj Faisal én zijn broer Hakim Chatar, die laatste samen met zijn vriendin Jolien Roets onder de naam Hakimm & J.ROOTS. Na het feestje op vrijdag is het op zaterdag tijd om te headbangen met het gitaargeweld van Rhea en DIRK., of om enkele legendes van hier te aanschouwen met De Mens en De Kreuners. Daarnaast staan onder anderen ook Compact Disk Dummies en School Is Cool op het programma.

CORE Festival

In het prachtige Ossegempark in Brussel gaat op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei voor de allereerste keer het CORE Festival door, een ontmoetingsplaats voor kunst en eclectische muzikale stijlen. Op vier verschillende podia doorheen het park zullen van ’s middags tot middernacht muzikanten als Paul Kalkbrenner, SOHN, Mura Masa, Sylvie Kreusch, Jamie XX, Blackwave, Celeste en Stormzy te horen zijn. Een mix van gevestigde namen en opkomend talent, zowel Belgisch als internationaal.

Een van de klinkende namen op de indrukwekkende affiche is het Belgische Lous and the Yakuza op vrijdag, zowat dé Belgische revelatie van de afgelopen jaren die ook in het buitenland flink is doorgebroken. Het project van de nog maar 25-jarige Marie-Pierra Kakoma tekende begin deze maand nog bij Roc Nation, het platenlabel dat mee is opgericht door Jay-Z. En dat na een bewogen jeugd, waarin ze door de burgeroorlog van Congo naar België moest vluchten toen ze nog een kleuter was. In 2005 herenigde ze met haar vader in Rwanda, maar later besloot ze op eigen houtje terug te keren naar België. Hier wilde ze een muzikale carrière opbouwen, maar omdat haar ouders die plannen niet wilden steunen, belandde ze op straat.

Nadat ze noodgedwongen in de muziekstudio sliep waar ze ook haar eerste nummers opnam, werd ze in 2018 opgepikt en kreeg ze een platencontract. Niemand minder dan Madonna bleek fan te zijn en postte een video met het nummer ‘Tout est gore’ op de achtergrond op Instagram. Gedroomde reclame voor Lous and the Yakuza, dat het nummer in ‘The Tonight Show with Jimmy Fallon’ mocht gaan voorstellen. De eerste langspeler in 2020 katapulteerde haar internationaal en nu ze bij Roc Nation heeft getekend, wacht haar een drukke zomer, zowel in België als in de VS. Lous and the Yakuza is de niet te missen live-act van dit festivalseizoen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top