Golden State – Dallas: kampioenenervaring tegen frisse jeugdigheid

Basketbal |

Vannacht gaat in de Western Conference de finale van start tussen Golden State Warriors en Dallas Mavericks. Twee ploegen die er een gelijkaardige speelstijl op nahouden, maar enorm verschillen inzake ervaring met zulke belangrijke momenten.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In de halve finales toonden de Warriors andermaal dat ze helemaal klaar zijn om een nieuwe NBA-titel aan hun palmares toe te voegen. Geheel in de lijn der verwachtingen en van hun statuut als topploeg veegden ze de vloer aan met Memphis en de nieuwe superster Ja Morant. In de andere halve finale in het Westen ging het er dan een pak spannender aan toe tussen Dallas Mavericks en Phoenix Suns -vorig jaar nog verliezend NBA-finalist.

De Mavericks verrasten al door Phoenix tot zeven duels te dwingen, maar gingen nog een stapje verder door in die beslissende Game 7 uit te pakken met een indrukwekkende 90-123 overwinning. Phoenix, in de reguliere competitie nog de beste ploeg van allemaal en daarom ook dé grote titelfavoriet, mocht inpakken. Dallas daarentegen duikt nu vol vertrouwen de finale van de Western Conference in. Op zoek naar een ticket voor de grote NBA Finals.

Luka Magic

Wie Dallas zegt, zegt Luka Doncic. De Sloveense magiër is bezig aan uitzonderlijke play-offs. In de series tegen Phoenix Suns was hij goed voor gemiddeld 32 punten, 10 rebounds en 7 assists per wedstrijd. Een alleskunner, die zijn ploeg dirigeert, rebounds plukt, het spel verdeelt en scoort wanneer dat nodig is. En dat ondanks zijn amper 23 jaar. Alleen Michael Jordan kon even straffe afwerkingscijfers voorleggen in de play-offs.

Maar wat Doncic nog ontbreekt om echt in die galerij der groten opgenomen te worden, is een NBA-titel. De voormalige vedette van Real Madrid groeide in no time uit tot misschien wel de strafste Europeaan die ooit in de NBA actief was. En zeggen dat verschillende ploegen hem vier jaar geleden bij de draft niet eens moesten -met name Atlanta koos hem wel, maar stuurde hem door naar Dallas. Wat zou dat jonge Sloveentje immers kunnen doen in de fysiek zware Amerikaanse liga?

Goed omringd

Het zou de rest van het team echter oneer aandoen om hier enkel over Doncic te praten. Denk bijvoorbeeld aan de cruciale impact van coach Jason Kidd, zelf een levende legende van de Mavs. Hij slaagde erin om Doncic optimaal te laten renderen en ondertussen toch ook een solide defensief systeem te ontwikkelen. Wanneer de tegenstander de bal herovert of opdrijft zie je Kidd zijn troepen aansturen als een echte generaal.

En werd Doncic bij het begin van deze play-offs wat in de steek gelaten door zijn ploegmaats, in de voorbije weken tekende de support cast plots wel present: Spencer Dinwiddie, Dorian Finney-Smith, Dwight Powell en Jalen Brunson, elk speelden ze hun rol in de series tegen Phoenix. Als zij opnieuw dezelfde intensiteit kunnen brengen tegen Golden State wachten Stephen Curry en co een lastige taak in deze Western Conference-finale.

De ervaring van de Warriors

Daartegenover staat natuurlijk de ervaring van Golden State, een echte habitué in deze Conference Finals: in 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 gingen ze telkens aan de haal met die titel in het Westen. Daarna volgde een dip, mee ingegeven door een lange lijst blessures bij de vedettes van het team. Maar succescoach Steve Kerr kan dezer dagen weer rekenen op zijn supertrio bestaande uit Stephen Curry, Klay Thompson en Draymond Green. Dat verandert alles!

Wat valt er immers te beginnen tegen niet één maar twee van de beste driepuntschutters aller tijden? En dan daar nog een All Star-verdediger naast als buffer. Het is een triumviraat waar menig ploeg jaloers op is. Golden State slaagde er in om hen opnieuw te omringen met kampioenenmateriaal: Andrew Wiggins, Jordan Poole en Otto Porter Jr toonden zich dit seizoen uitstekende luitenanten. Het maakt dat de Warriors eindelijk weer bij het selecte kransje titelfavorieten gerekend worden. Dat belooft spektakel in deze Conference Finals tegen Doncic en co.

Het programma van deze week op Eleven Sports:

Donderdag 19 mei

  • Game 1: Golden State Warriors - Dallas Mavericks G1 (vanaf 3u op Eleven 2)

Vrijdag 20 mei

  • Game 2: Miami Heat - Boston Celtics (vanaf 2u30 op Eleven 2)

Zaterdag 21 mei

  • Game 2: Golden State Warriors - Dallas Mavericks (vanaf 3u op Eleven 2)

Zondag 22 mei

  • Game 3: Boston Celtics - Miami Heat G3 (vanaf 2u30 op Eleven Sports 2)

Maandag 23 mei

  • Game 3: Dallas Mavericks - Golden State Warriors (vanaf 3u op Eleven 2)
Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Proximus Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top