Festival van Cannes gaat van start met Zelenski, die refereert naar Charlie Chaplin

Films | Het Filmfestival van Cannes heeft zijn 75ste editie meteen een politieke ondertoon gegeven door de Oekraïense president een podium te geven vanuit Kiev. "We hebben een nieuwe Chaplin nodig die bewijst dat de cinema niet stil blijft" tegenover de oorlog, zei die tijdens de openingsceremonie.

Door Belga

Deel dit nieuws

De verrassende verschijning van het gezicht van de Oekraïense president, in militaire tenue, op het scherm in het Palais des Festivals, werd gevolgd door een lange staande ovatie. "We gaan blijven vechten, we hebben geen keuze", zei Zelenski. "Ik ben ervan overtuigd dat de dictator gaat verliezen." Zelenski refereerde naar de Russische president Vladimir Poetin en naar 'The great dictator', een film van Charlie Chaplin.

"Ik zeg aan iedereen die me kan horen: wanhoop niet, de haat zal uiteindelijk weggaan en de dictators sterven, en de macht die ze het volk ontnomen hebben, zal terugkeren naar het volk. Zolang mensen sterven, zal vrijheid niet wegteren", citeerde Zelenski ook uit de laatste toespraak van 'The great dictator'.

Het Filmfestival van Cannes heeft een lange politieke traditie. Zo werd het festival opgericht in 1939, als reactie op het Filmfestival van Venetië van het fascistische Italië. De eerste editie kon door de Tweede Wereldoorlog wel pas in 1946 van start gaan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top