Vanhaezebrouck veroordeeld tot speeldag schorsing en twee met uitstel, Gent in beroep

Jupiler Pro League | Het Disciplinair Comité van het Profvoetbal heeft dinsdagavond AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck veroordeeld tot drie speeldagen schorsing, waarvan twee met uitstel. Vanhaezebrouck maakte zich volgens het Comité schuldig aan twee inbreuken. Eén ten aanzien van scheidsrechter Nathan Verboomen op en naast het veld, de andere in de media ten aanzien van scheidsrechtersbaas Bertrand Layec. Gent liet dinsdagavond aan Belga weten dat het in beroep zal gaan tegen de uitspraak.

Door Belga

Deel dit nieuws

Tijdens de wedstrijd tegen Racing Genk werd Vanhaezebrouck met twee gele kaarten uitgesloten, nadat hij opzichtig geprotesteerd had tegen de rode kaart van ref Nathan Verboomen voor Gent-speler Vadis Odjidja. Bij het verlaten van het veld gebaarde de coach breed en klapte hij laconiek in de handen, meende het Comité. Nadien had hij ook, op gehoorsafstand van Verboomen, in de catacomben geroepen: "het is een schande".

In een interview met Het Laatste Nieuws noemde Vanhaezebrouck enkele dagen later Bertrand Layec meermaals een leugenaar. De scheidsrechtersbaas zou valse cijfers over de VAR hebben verspreid, die al 'en petit comité' weerlegd waren. De advocaat van Vanhaezebrouck had daarom, tevergeefs, geargumenteerd dat Layec wel degelijk bewust de waarheid niet had gesproken, en dus een leugenaar is. Vanhaezebrouck heeft volgens het Disciplinair Comité de integriteit van Layec in vraag gesteld. "Dat ging verder dan zijn woede ventileren en overschreed dan ook de vrije meningsuiting."

Voor beide inbreuken samen krijgt Vanhaezebrouck 3.000 euro boete, waarvan 2.000 met uitstel. De effectieve speeldag schorsing gaat pas in op 23 mei 2022, na de laatste wedstrijd van het seizoen van AA Gent. Als Gent niet in beroep was gegaan, miste Vanhaezebrouck dus de eerste wedstrijd van het seizoen 2022-2023.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top