Sequel van 'Avatar' op komst: vijf weetjes over de kaskraker die alle records brak

Films | Halleluja. Liefst dertien jaar na het monstersucces van ‘Avatar’ komt in december van dit jaar de eerste van vier sequels in de zalen, ‘Avatar: The Way of Water’. Proximus Pickx bundelde de meest fascinerende weetjes over de meest geanticipeerde blockbuster in jaren.

Door Proximus

Deel dit nieuws

James Cameron begon met het schrijven van ‘Avatar’ in 1994

Het heeft lang geduurd voordat James Cameron zijn ‘Avatar’ tot leven kon wekken op het witte doek. Zijn eerste losse ideeën en visuele voostellingen gaan terug tot de jaren 70, waarna zijn blockbuster in de loop der decennia langzaam vorm kreeg. In 1994 zette Cameron een eerste script van ‘Avatar’ op papier, die hij in de jaren nadien bijschaafde. De regisseur wachtte tot 2007 om zijn scenario te verfilmen: pas toen stond de technologie in zijn ogen voldoende op punt om het verhaal te maken zoals hij het voor ogen had.

Componist James Horner vond instrumenten uit voor de filmmuziek

Als je een wereld creëert die zo groots en levendig is als Pandora, wil je de wonderlijke ontdekkingstocht van die exotische planeet op een zo prikkelend mogelijke manier overbrengen. Naast de memorabele beeldvoering, de fantastische creaturen en de prachtige omgevingen die ‘Avatar’ sieren, is filmmuziek een van de beste tools om de magie en verwondering te versterken.

Om de emoties en geluiden te creëren die de hoofdpersonages voelen en horen heeft wijlen James Horner, de componist van ‘Avatar’, extreem veel moeite gedaan: hij zocht de wereld af op zoek naar unieke muziekinstrumenten en vond zélf nieuwe instrumenten uit om het exacte geluid te kunnen reproduceren dat hij voor de partituur wilde.

Een taalkundige vond duizend woorden uit in de Na'vi-taal

Een taal evolueert constant en eer de basisgrammatica een vaste vorm aangenomen heeft, zijn vaak al eeuwen verstreken. Maar taalkundige Paul Frommer had de tijd niet aan zijn zijde toen hij aan ‘Avatar’ werkte. Cameron wilde een fictieve taal creëren voor zijn aliens op Pandora.

Een gloednieuwe taal uit je duim zuigen klinkt makkelijk, maar de Na’vi-taal is meer dan wat gebrabbel en onverstaanbare woorden. Het berust wel degelijk op fictieve basisgrammatica, met eigen regels en een logisch opgebouwd lexicon. Het Na’vi is het geesteskind van Frommer, die naar eigen zeggen vurig hoopte dat ‘Avatar’ zou aanslaan zodat zijn monnikenwerk niet voor niets was geweest. Hij begon er in 2005 aan en creëerde meer dan duizend woorden.

Protagonist Sam Worthington woonde in zijn auto toen hij auditie deed

“Hij heeft mijn leven veranderd en ik zal hem altijd dankbaar zijn.” ‘Hij’ is in deze James Cameron, aan het woord is hoofdrolspeler Sam Worthington, die de rol vertolkte van Jake Sully. Op het moment dat hij auditie deed voor de hoofdrol woonde Worthington in zijn auto.

De Australische acteur verkocht naar eigen zeggen het gros van zijn bezittingen rond zijn dertigste. Met de opbrengst kocht hij een auto, waarin hij leefde. Volgens de showbizzwebsite CodeList.biz heeft hij verklaard dat die auto nog steeds in zijn garage staat. Na zijn hoofdrol in ‘Avatar’ nam zijn carrière een hoge vlucht en ontsnapte hij uit de armoede.

Cameron verdiende meer dan 350 miljoen dollar aan ‘Avatar’

Dat Cameron er warmpjes bijzit, is een understatement. De man heeft twee van de meest winstgevende films aller tijden gemaakt. Aangezien 'Avatar' zo’n 2,7 miljard dollar in het laatje bracht, werd Cameron dan ook rijkelijk beloond. Deadline berichtte dat de Canadese regisseur meer dan 350 miljoen dollar opstreek voor het maken van de film. Per slot van rekening was hij de schrijver, regisseur en producent, waardoor je gerust kan stellen dat ‘Avatar’ niet zou bestaan zonder zijn gedurfde visie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top