Tien jaar geleden verloren we Robin Gibb en Donna Summer

Muziek | Met slechts enkele dagen verschil vertrokken tien jaar geleden twee supersterren van de jaren 70 en 80 naar de eeuwige jachtvelden. Op 17 mei 2012 overleed Donna Summer, op 20 mei 2012 Robin Gibb. Proximus Pickx blikt terug op twee uitzonderlijke carrières.

Door Proximus

Deel dit nieuws

LaDonna Adrian Gaines, zoals Donna Summer echt heet, stond ook bekend als de ‘koningin van de disco’. Op 63-jarige leeftijd, nadat 42 van haar nummers in de Billboard Hot 100 hadden gestaan, kwam ze om het leven. In 1968 schoot haar carrière de stratosfeer in nadat ze producers Giorgio Moroder en Pete Bellotte ontmoette. Samen namen ze discohits op als ‘Love to Love You Baby’ en ‘I Feel Love’. Met dat laatste nummer vonden ze een elektronisch en dansbaar geluid uit dat de basis zou vormen voor de technomuziek zoals we die vandaag kennen. Toen Iggy Pop in 1977 het nummer ‘I Feel Love’ hoorde, verklaarde hij dat Donna Summer de toekomst van de muziek vertegenwoordigde. Haar samples worden tot op de dag van vandaag gebruikt. Denk maar aan het nummer ‘Music’ van Madonna uit het jaar 2000.

In 1979 werd Donna Summer de eerste zangeres ooit die in één jaar tijd vier nummer 1-hits uitbracht. Dat waren ‘MacArthur Park’, ‘Hot Stuff’, ‘Bad Girls’ en ‘No More Tears’ (samen met Barbra Streisand). Dat jaar ging ze naar huis met de Grammy Award voor het nummer ‘Hot Stuff’. In de loop van haar carrière zou ze in totaal vijf Grammy’s winnen. Haar laatste album ‘Crayons’ zag het daglicht in 2008, het jaar waarin de zangeres werd opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Een jaar later zong ze in het Noorse Oslo toen de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama daar de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nam.

Robin Gibb

Robin Hugh Gibb is zanger, songwriter en producer van talloze Britse platen, maar werd wereldberoemd als deel van de band Bee Gees, waarin hij met tweelingbroer Maurice en oudere broer Barry zong. Zijn stem is te horen op onsterfelijke hits als ‘Stayin’ Alive’, ‘How Deep is Your Love’ en ‘Tragedy’. Maar laten we ook de solocarrière van Robin Gibb niet vergeten.

De Bee Gees verkochten ruim 200 miljoen albums en zijn daarmee een van de populairste groepen aller tijden. Muziekhistoricus Paul Gambaccini omschreef Gibb als “een van de grootste figuren in de Britse muziekgeschiedenis” en “een van de beste blanke soulstemmen aller tijden”. De band had tot 1979 en het album ‘Spirits Having Flown’ een plekje gereserveerd bovenaan de charts. Een jaar later begon Gibb te werken aan enkele soloprojecten, waaronder het album ‘How Old Are You?’ dat in 1983 verscheen. Op dat album stond het nummer ‘Juliet’, dat in Europa een grote hit werd. Gibb werkte ook samen met andere artiesten. Hij schreef en producete bijvoorbeeld muziek voor Jimmy Ruffin. Samen met zijn broers schreef hij ook hits voor Barbra Streisand, Dionne Warwick en Dolly Parton, om er maar enkelen te noemen. Na een carrière die zes decennia duurde, stond Gibb voor de allerlaatste keer op het podium in februari 2012, toen hij gewonde Britse militairen steunde met een benefietconcert in het Londense Palladium.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top