Borussia Dortmund hoort de kassa (weer) rinkelen

Bundesliga | Wonderboy Erling Haaland trekt dezer dagen de deuren van het Signal Iduna Park achter zich dicht en zet koers richting Manchester City, dat de Noorse aanvaller gekocht heeft voor een 'schamele' 59 miljoen euro; een peulschil, zo lijkt het. Maar vergis je niet: spelers goedkoop inlijven en torenhoge winsten maken op hun doorverkoop is een specialiteit van het huis in Dortmund.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De emotie hing zaterdag in de lucht van het Signal Iduna Park toen Erling Haaland afscheid nam van de fans. De Noorse aanvaller maakte in tweeënhalf seizoen niet minder dan 85 doelpunten in 88 wedstrijden. Natuurlijk ontving hij uitgebreide bedankingen van zijn teamgenoten, de staf, het hele stadion en de beroemde "Gele Muur". In de komende weken zal ook de transfer van Axel Wistel afgerond worden. De club zal dus een aantal sleutelpionnen verliezen. Maar geen paniek, de transfermarkt biedt oplossingen.

Hetzelfde succes zonder zijn sportdirecteur?

De club is het gewend om zijn grote talenten te zien vertrekken, te beginnen met Haaland. Maar ook Ousmane Dembélé, die verkocht werd aan Barça (voor 115 miljoen euro), Pierre-Emerick Aubameyang aan Arsenal (voor 63,7 miljoen euro) of Mats Hummels aan Bayern München (voor 35 miljoen euro). Door de vele miljoenen die de club opstrijkt, is de clubkas voldoende gevuld om de transfermarkt af te schuimen op zoek naar vervangers. In het verleden heetten die vervangers bijvoorbeeld Immobile, die in 2014 overkwam van Torino voor 18 miljoen, of Abdou Diallo, komende van Mainz voor de som van 28 miljoen. Dortmund is altijd in staat geweest om de exit van zijn sterren op te vangen met nieuwe rekruten. Vervangers die later soms nóg meer geld opleveren.

De club blijft tot de topclubs in de Bundesliga behoren. De transfermarkt zit daar voor iets tussen. De Borussen hebben bijvoorbeeld al een vervanger voor Haaland gevonden: de 20-jarige aanvaller Karim Adeyemi van RB Salzburg. Het jonge Duitse wonderkind is gecontracteerd tot juni 2027 en kostte de Duitse vicekampioen 38 miljoen euro. De jonge Duitser is ongetwijfeld overgekomen uit Oostenrijk om later met dikke winst doorverkocht te worden, mits hij zich weet aan te passen aan de Bundesliga.

Dortmund heeft een neus voor lucratieve deals, zoveel is duidelijk. En dat is deels de verdienste van sportdirecteur Michael Zorc. Maar helaas voor de club zal hij Dortmund aan het einde van dit seizoen verlaten. Coach Marco Rose bewierookte Zorc in een persconferentie: "Zorc is niet alleen sportief directeur, maar was ook een zeer succesvolle speler. Hij drukte zijn stempel op een tijdperk. Niemand kent de club beter en niemand heeft meer passie voor de club. Bovendien is hij een zeer kalme en aangename kerel. Ik denk dat we hem zullen missen. Maar de club is daar op voorbereid. Hij is niet verdwenen van de wereld: ik zal hem van tijd tot tijd bellen voor advies."

Zijn exit is duidelijk een aderlating voor Dortmund, al twijfelt niemand eraan dat het bestuur het vertrek van Zorc adequaat kan opvangen, zoals ook de sterkhouders op de grasmat in de loop der jaren afgelost werden. 

Volg de Bundesliga het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top