Rapper Valtònyc wordt nog niet uitgeleverd aan Spanje

Muziek | De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft vanmorgen opnieuw beslist om de overlevering van de Spaanse rapper Valtònyc aan Spanje af te wijzen, nadat het Hof van Cassatie eerder een deel van het vorige arrest van de KI had verbroken. Het openbaar ministerie kan echter nog opnieuw cassatieberoep aantekenen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor Josep Miquel Arenas, alias Valtònyc. De op Mallorca geboren Valtònyc was er door het hof van de Balearen in 2017 schuldig aan bevonden dat hij in zijn teksten terrorisme had verheerlijkt, de kroon had geprovoceerd en politici had bedreigd met de dood.

De termijn voor het begin van zijn straf in Spanje was voor de kunstenaar op 24 mei 2018 vorig jaar afgelopen, maar hij was eerder al naar het buitenland vertrokken. De rapper had een foto op Twitter gepost van zichzelf en een familielid, genomen aan de Korenlei in het centrum van Gent. Valtònyc bood zich later aan bij de politie en werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

De raadkamer besliste in september 2018 al dat Valtònyc niet overgeleverd moet worden. Het parket ging echter in beroep, waardoor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling moest beslissen over de overlevering.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top