Profiteerde Union daadwerkelijk van het geld van Brighton?

Jupiler Pro League | Vlak nadat Club Brugge zeker was van de titel en het feestgedruis definitief losbarstte, staken enkele journalisten voorzitter Bart Verhaeghe een microfoon onder de neus. Die stelde dat blauw-zwart Brighton had verslagen, in plaats van Union. Klopt dit wel, of vertelde Verhaeghe slechts halve waarheden?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Afgelopen weekend versloeg Club Brugge Antwerp met 1-3 waardoor blauw-zwart op één speeldag van het einde van de competitie al zeker was van zijn 18e landstitel. De derde op rij alweer. Fans, spelers, staff en bestuurslui vielen elkaar in de armen en tussen al dat feestgewoel ging de gespecialiseerde vakpers op zoek naar de voorzitter van Club Brugge, Bart Verhaeghe.

Verhaeghe was uiteraard in de wolken met de nieuwe landstitel maar behield zijn zakelijke composure door te stellen dat hij niet het gevoel had dat hij Union aan het bekampen was dit seizoen, maar eerder Brighton & Hove Albion F.C., de zusterclub van Union. “Union heeft het imago dat het een club is die over weinig middelen beschikt, maar als zakenman zie ik dat toch anders”, klonk het streng. Maar spreekt de man ook enige waarheid?

Op één na kleinste budget

Als we puur naar de geldbeugel kijken, trekt de voorzitter van Club Brugge de waarheid op flessen. Club heeft immers het allergrootste budget om mee te werken in de hele Jupiler Pro League, terwijl Union het op één na kleinste budget heeft in de reeks. Verhaeghe verwees dan wel naar de financiële middelen die Brighton heeft, maar daar zien we niets van terug in de boekhouding van de Brusselaars.

Want sinds Union in 2018 werd overgenomen door de Tony Bloom, de eigenaar van de Engelse club, gaf men in het Dudenpark ‘slechts’ 3,15 miljoen euro uit aan het aankopen van nieuwe spelers. Club legde daarentegen 117,5 miljoen euro op tafel in diezelfde periode voor nieuwe voetballers, waarvan 55 miljoen euro dit seizoen alleen al. Het argument van financiële doping dat afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk gaat dus niet op.

Weinig impactvolle geleende spelers

Maar er werd wel geleend bij Union. De Brusselaars leende in het seizoen 2018-2019 Percy Tau van Brighton en in het daaropvolgende seizoen kwam Soufyan Ahannach versterking bieden. In het seizoen van 2020-2021 kwam enkel Alex Cochrane over van Brighton terwijl dit seizoen twee spelers werden uitgeleend aan de Brusselaars: Kaoru Mitoma en Kacper Kozlowski.

Percy Tau deed het niet onaardig in 1B. Hij speelde 35 wedstrijden en maakte een degelijke indruk. Ahannach daarentegen brak geen potten in het Dudenpark. Hij speelde amper 27 minuten en vertrok zo snel als hij kon opnieuw naar het Verenigd Koninkrijk. Cochrane speelde 7 wedstrijden voor de Brusselaars maar blesseerde zich en miste hierdoor vervolgens de rest van het seizoen. Deze jaargang lijkt er met Mitoma wel een geleende speler te zijn die zijn potentieel wist waar te maken bij Union. Hij speelde al 26 wedstrijden, scoorde 7 keer en gaf 4 assists. De cijfers van Kozlowski ogen minder fraai. De Pool speelde sinds januari van dit jaar slechts negen wedstrijden en heeft slechts 215 minuten weten te verzamelen. We kunnen dus concluderen dat lang niet alle spelers uit de stal van Brighton ook succes hebben geboekt in Brussel.

Wat bezielde Bart Verhaeghen dan om deze uitspraak te doen? Volgens critici en analisten wil de man met deze polemische uitspraak de aandacht afleiden van het moeilijke parcours dat Club Brugge dit seizoen heeft afgelegd. Dat een promovendus bovendien bijna een heel seizoen lang op kop stond, deed bij heel wat mensen de wenkbrauwen fronsen, en zal vermoedelijk de ogen van Verhaeghe hebben uitgestoken.

Het programma van speeldag 6:

Zaterdag 21 mei Zondag 22 mei
Volg de wedstrijden van Champions’ en Europe play-offs het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top