PGL Major: smoke bug zorgt voor ophef bij start van Legends Stage

CS:GO |

Terwijl de Legends Stage van de PGL Major in Antwerpen op zaterdag van start ging, schudde controverse de CS:GO-scene door elkaar. Tijdens de wedstrijd tussen G2 Esports en Imperial Esports gebruikte de jonge Ilya "m0NESY" Osipov een bug die was goedgekeurd door de PGL admins. De 16 gekwalificeerde teams tekenden nadien een overeenkomst waarin stond dat zij de bug in kwestie niet zouden gebruiken. Niet veel later werd de bug gepatched door Valve.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Welke CS:GO-speler heeft midden in een game nog nooit een onverwachte bug tegengekomen. Dankzij de leeftijd van het spel zijn er inderdaad nog enkele bugs in de code aanwezig. De aanwezigheid van bugs in een game is niet verrassend, maar het roept wel vragen op als die, al dan niet vrijwillig, tijdens officiële wedstrijden worden gebruikt.

En dat is precies wat er deze zaterdag gebeurde, tijdens de slotwedstrijd van de eerste dag van de Legends Stage. Om 21u nam G2 Esports het op tegen de Brazilianen van Imperial Esports. Terwijl G2 net de pistoolronde en de tweede ronde op Mirage had gewonnen, probeerde de jonge m0NESY positie te nemen aan window. De Rus gooide een smoke grenade, en gooide er daarna nog een op een specifiek punt.

Er trad dan een glitch op waardoor hij zijn tegenstanders door de smoke kan zien, terwijl hij voor zijn vijanden totaal onzichtbaar blijft. m0NESY profiteerde van zijn positie door twee kills te halen, waardoor zijn team kon profiteren van een groot numeriek voordeel.

Het gebruik van de bug in een officiële wedstrijd, vooral tijdens een Major, lijkt problematisch. De uitvoerder moest zich dan ook verdedigen nadat de clip massaal werd gedeeld op Twitter en door sommige professionele spelers. In zijn woorden legt m0NESY uit dat zijn team hierover navraag had gedaan bij de admins van PGL, die toestemming gaven voor het gebruik van de bug. Verschillende spelers legden ook uit dat ze de bug al aan Valve hadden gemeld.

Terwijl er veel kritiek kwam op de reactiesnelheid van de ontwikkelaar, was het de Counter-Strike Professional Players Association (CSPPA) die het heft in handen moest nemen. De vereniging introduceerde een overeenkomst tussen alle teams om het gebruik van deze bug in de rest van de competitie te verbieden. 

Die bleek uiteindelijk overbodig: Valve bracht zondagavond een patch uit waardoor de smoke bug niet meer in het spel aanwezig is.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top