Francesca Schiavone verrast vriend en vijand en wint Roland Garros in 2010

Sport | In 2010 deed de Italiaanse tennisspeelster Francesca Schiavone de monden in Parijs openvallen. Ze behoorde niet tot de absolute top van het vrouwentennis maar toch legde ze elke tegenstandster in Roland Garros over de knie om dat tennistoernooi vervolgens te gaan winnen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Niemand had in het voorjaar van 2010 ooit gedacht dat Francesca Schiavone, de toenmalige nummer zeventien op de wereldranglijst bij de vrouwen hét meest belangrijke Franse tennistoernooi van het jaar zou winnen. Ze werd door pers en critici eerder beschouwd als een sympathieke outsider die de gevestigde waarden zoals Serena Williams of Venus Williams het lastig kon maken maar meer zat er volgens hen niet in. Critici verwezen in hun analyses meermaals naar Schiavones zwakke schot en haar gebrek aan power, maar ze vergaten dat Schiavone een tactisch sterke speelster is die over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikt.

Dat bleek eens te meer toen Schiavone de finale van Roland Garros wist te bereiken en daarin de Australische Samantha Stosur wist te verslaan met 6-4 en 7-6. De monden van de critici vielen open want het was de eerste keer ooit dat een speler uit de top 20 Roland Garros kon winnen.

Van kinds af aan

De mond van Schiavone viel zelf ook open van verbazing. De Italiaanse kon amper geloven dat ze de beker had gewonnen en verklaarde tien jaar later dat de toernooiwinst van Roland Garros het toppunt van haar carrière was. De reden hiervoor ligt volgens haar in haar jeugd. “Toen ik klein was vond ik Roland Garros het grootste tennistoernooi dat er was. Dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat er toen niet veel tennistoernooien op de televisie te zien waren”, klinkt het. De tennisster heeft ook geen voorkeur voor een bepaalde ondergrond, maar voelt zich naar eigen zeggen toch goed op het gravel en dat komt volgens de Italiaanse dan weer omdat ze al van kinds af aan al in de Italiaanse kleigronden speelde.

Dat ze het toernooi een warm hart toedroeg, wil niet zeggen dat ze er geen vette kluif aan had. Schiavone had immers al meermaals deelgenomen aan Roland Garros (de eerste keer in 2001 toen ze ook de kwartfinales haalde), maar moest meerdere keren toekijken hoe anderen met de eer gingen lopen. Daar heeft de Italiaanse echter een goede uitleg voor: “Je moet echt klaar zijn om een Grand Slam te winnen. De weg er naartoe is lang, emotioneel en arbeidsintensief. Het gebeurt wanneer het hoort te gebeuren en bij mij was dat op 29-jarige leeftijd”, klonk het.

Indrukwekkend parcours

Dat ze er rijp voor was bleek eens te meer toen ze de toenmalige nummer drie van de wereld, Caroline Wozniacki, in de kwartfinale over de knie legde en achtereenvolgens ook de nummer vijf van de wereld, Elena Dementieva, (in de halve finale) versloeg. In de finale wachtte vervolgens de Australische Samantha Stosur die zich mispakte aan de verbetenheid van Schiavone en verloor. Haar toenmalige parcours is danig indrukwekkend te noemen omdat ze drie voormalige nummer 1-speelsters versloeg: Justin Henin, Serena Williams en Jelena Jankovic. Toch begon ze het toernooi naar eigen zeggen met het nodige lood in de schoenen. “Ik wilde eerst niet komen spelen. Ik voelde een enorme druk en dat was erg moeilijk om te dragen”, aldus Schiavone.

Momentum en zelfzekerheid

Terug naar de finale dan. Daar won de Italiaanse de eerste set met 6-4 op ogenschijnlijk eenvoudige wijze. In de tweede set schoot Stosur wakker en bood ze meer weerwerk waardoor Schiavone zelfs op achterstand kwam. Ze kwam terug tot 4-3 en greep het momentum. Ze dwong vervolgens een tiebreak af die ze vervolgens won met 7-2. Ze won de set uiteindelijk met 7-6 en zo ook Roland Garros.

Kort na de ontlading sprak Schiavone het aanwezige publiek toe. Ze vertelde hoe sterk ze zich voelde tijdens het verloop van de match. “Ik kreeg een kick van deze wedstrijd en was gek genoeg zeker over alles wat ik deed”, aldus de Italiaanse. Dankzij haar zelfzekerheid werd Schiavone de allereerste Italiaanse tennisspeelster die een grandslamtoernooi kon winnen. In 2018 hing ze haar tennisracket aan de haak. Ze behaalde zeven titels, waaronder Roland Garros in 2010. In 2011 bereikte ze opnieuw de finale maar daarin werd ze verslagen door de Chinese Li Na.

Andermaal, in sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top