Oekraïne wint 66e Eurovisiesongfestival, België strandt op 19e plaats

Muziek | Gisterenavond keken we met z’n allen naar het 66e Eurovisiesongfestival en wat analisten hadden voorspeld, gebeurde ook: Oekraïne ging met de hoofdprijs aan de haal. Niet enkel Oekraïne maakte een memorabele indruk in Italië, heel wat andere landen deden dat ook.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Maar liefst 25 landen namen deel aan de finale van het Eurovisiesongfestival 2022 dat dit jaar in het Italiaanse Turijn werd georganiseerd. Vooraf werden Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Spanje getipt als potentiële kanshebbers op de eindoverwinning, al wisten alle deelnemende kandidaten dat er dit jaar extra veel stemmen naar het Oost-Europese land zouden gaan wegens de oorlog met Rusland.

De vakjury deed echter wat het moest doen en gaf het Verenigd Koninkrijk het meeste aantal punten. Dit tot groot jolijt van de Britse zanger Sam Ryder die met zijn nummer ‘Space Man’ ook heel wat indruk maakte. De Zweedse zangeres Cornelia Jakobs kreeg het tweede meeste aantal punten met haar nummer ‘Hold Me Closer’ terwijl de Spaanse Chanel het derde hoogste aantal punten kreeg met het sensuele, doch energetische ‘SloMo’.

Nadat de teerling van de vakjury was geworpen was het tijd aan die van het Europese publiek. Die oordeelde dat Oekraïne dit jaar verdiende om te winnen met het nummer ‘Stefania’ van Kalush Orchestra en gaf het land bijgevolg maar liefst 431 punten. Tel dat op bij de overige punten en Oekraïne strandde op de eerste plaats met 631 punten.


Oekraïense moed en muziek

Stefania’ is een lied dat geschreven werd voor de moeder van een van de bandleden en dat voordat er sprake was van een Russische invasie in Oekraïne. Desalniettemin bevat het lied een boodschap die, in deze tijden van oorlog, wel degelijk hout snijdt voor heel wat Oekraïners. Wat dacht je bijvoorbeeld van de zin: “Ik zal altijd mijn weg naar huis vinden, ook al zijn alle wegen verwoest”?

Net nadat de laatste noot van het nummer weerklonk, nam een van de bandleden bovendien het woord. Hij vroeg openlijk om hulp voor zijn landgenoten die momenteel vastzitten in de Oekraïnse steden Marioepol en Azovstal die momenteel door Rusland worden aangevallen. Ook de Oekraïense president Zelensky nam tijdens de show even het woord. Hij stelde dat de Oekraïense tentoongespreide moed heel wat indruk maakte op de wereld en dat, dankzij Kalush Orchestra, de hele wereld nu ook de Oekraïense muziek leert kennen.

En wat met België? Wij stuurden Jérémie Makiese de wei in om er een lap op te geven en de jongeman deed dat met verve. Makiese bracht het nummer ‘Miss You’ en wist nog meer dan tijdens de halve finales het publiek op sleeptouw te nemen. Helaas leverde de zangprestatie van Makiese geen torenhoog resultaat op want Makiese strandde op de slechts 19e plaats.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top