Sterallures: Matthias Sindelar, symbool van een generatie die door het nazisme werd opgeofferd

Sport | Matthias Sindelar is een van die voetballegendes die de geschiedenis niet zal vergeten. Hier kom je te weten hoe de mythe van deze ongelooflijke Oostenrijker werd geboren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Niemand minder dan voetbalgod Pele had in zijn actieve carrière al getuigd over de ongelooflijke kwaliteiten van de jonge Matthias Sindelar. "Hij dribbelde als een Garrincha voor zijn tijd", complimenteerde hij hem terecht. Sindelar was een grote naam in het vooroorlogse voetbal. Hij vertegenwoordigde zijn land met het grote Oostenrijkse Wunderteam. Met 600 doelpunten in 700 wedstrijden was hij al het idool bij uitstek van de voetbalfans. Maar door zijn tragisch einde werd hij pas echt een legende. Het is wellicht geen wonder dat de "Mozart van het voetbal" in Oostenrijk tot sportpersoonlijkheid van de 20ste eeuw werd verkozen.

Gewone jongen

Matthias Sindelar werd geboren in Kozlov in 1903, in wat toen Oostenrijk-Hongarije heette. Twee jaar na zijn geboorte verhuisden zijn ouders naar Wenen, waar hij opgroeide. Hij verloor al snel zijn kinderlijke onschuld toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk wankelde. In 1917 sneuvelde zijn vader, Jan Sindelar, aan het front, waardoor de jonge Matthias moest werken voor de kost. Aan het einde van de oorlog, op vijftienjarige leeftijd, werd zijn voetbaltalent ontdekt. Hij mocht beginnen bij Hertha Wenen en maakte er school, voordat hij in 1924 naar Austria Vienna verhuisde. In dat laatste team bleef hij meer dan vijftien jaar.

Matthias was een idool van het volk en een lieveling van de intelligentsia, en kreeg de bijnaam "Der Papierene", "de man van papier". Hij wordt geroemd om de lichtheid van zijn spel en zijn slanke, sierlijke lichaamsbouw. Die slankheid had ook zijn nadelen, want de jonge Oostenrijker had gedurende zijn hele carrière last van een reeks fysieke problemen, vooral met zijn knieën. Franz Schwarz, zoon van de toenmalige president van Oostenrijk, was een goede vriend van Sindelar.  "In zijn manier van doen was Matthias een doodgewone jongen uit Wenen en dat sprak de mensen bijzonder aan". Hoewel Sindelar zich als eenvoudig man gedroeg, was hij als voetbalspeler buiten categorie. Hij had een zeldzaam, zelfs uitzonderlijk talent.

Het Wunderteam

Door zijn successen kwam Matthias Sindelar al snel bij de Oostenrijkse nationale ploeg, waar hij door zijn buitengewoon voetbaltalent een legende werd. Tussen 1931 en 1934 scoorde de ploeg 101 doelpunten in 31 wedstrijden en verloor er slechts één. Dit waren ongelooflijke statistieken, maar door de groeiende dreiging van het Duitse fascisme in de jaren 1930 zouden deze prestaties al snel uit de geschiedenisboeken verdwijnen. In 1934 verloor de nationale ploeg de halve finale van de wereldbeker van de Italiaanse Squadra door een buitenspeldoelpunt.

Josef Bican, toenmalig centrumspits van het Oostenrijkse team, wees op het fascisme dat in die tijd zelfs in het voetbal merkbaar aanwezig was. "Voor de wedstrijd had Benito Mussolini een ontmoeting met de Zweedse scheidsrechter en volgens onze coach, Hugo Meisl, werd hij beïnvloed door Mussolini. Hij speelde zelfs voor hen! Ik had een lange bal over de rechtervleugelspelers getrapt. Eén van onze spelers, Cizek, rende om de bal te controleren, maar de scheidsrechter kopte de bal terug naar de Italianen. Het was verschrikkelijk. Ongelooflijk."

Tegen het fascisme 

Vier jaar later viel nazi-Duitsland Oostenrijk binnen en annexeerde het land. Het Duitse naziregime organiseerde daarop een "herenigingsderby" tussen het Duitse en het Oostenrijkse nationale elftal. Het zou de laatste wedstrijd worden voordat de twee nationale teams samensmolten in het "Reichsteam". Eén van de deelnemers was Matthias Sindelar.

Er bestaan geen foto's van deze wedstrijd, maar Sindelar stelde na het begin tot zijn afgrijzen vast dat zijn team zich opzettelijk inhield tegen een veel zwakker Reichsteam. Na een uur spelen kan hij het niet meer aanzien en opende hij de score in het voordeel van Oostenrijk. Toen hij het doelpunt had gemaakt, ging hij het uitbundig vieren voor de officiële tribune waar Adolf Hitler en alle hoogwaardigheidsbekleders van het naziregime zaten. Zijn team won uiteindelijk met 2-1 en trotseerde daarmee het fascisme tot het uiterste. 



Negen maanden later stierf Sindelar samen met zijn vriendin in uiterst verdachte omstandigheden. Net zoals de Nederlandse nationale ploeg onder Johan Cruyff, zal het Wunderteam van Sindelar een van die legendarische teams zijn die nooit op waarde geschat zullen worden.

Ben je een fan van deze artikelreeks? Maak kennis met Lou Gehrig, de honkballegende die zijn naam aan een ziekte gaf die hem het leven kostte.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top