Het Giro-peloton keert zoetjesaan terug naar de Alpen

Wielersport | De derde week van de Giro start dinsdag. Het parcours heeft voor elk wat wils en zal het kaf van het koren scheiden in aanloop naar de eindmeet.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het eerste deel van de Giro is achter de rug met de beklimming van de gevreesde Blockhaus. Na een welverdiende rustdag zullen de renners opnieuw op het zadel kruipen in de buurt van Pescara, bij aanvang van de tiende etappe. Een rit met de allures van een Tirreno-Adriatico, aangezien het peloton de Adriatische kust zal volgen om te eindigen in Jesi, 196 km verderop. Het tweede deel van de etappe heeft de vorm van een glijbaan; gefundenes Fressen voor punchers en daalspecialisten.

De stilte voor de storm

Op woensdag staat er een biljartvlakke rit op het menu over 203 kilometer tussen Santarcangelo di Romagna en Reggio Emilia, waar de sprinters het naar alle verwachting zullen uitvechten. De volgende dag staat de langste etappe van deze Giro op het programma: 204 kilometer tussen Parma en Genua, maar een heel ander profiel dan de etappe van daags voordien. De drie klimmen zijn spek naar de bek van ofwel een baroudeur, of een sprinter met klimmersbenen.

Op vrijdag ligt de start op een mythische plaats in de wielersport: Sanremo. Het peloton trekt zich op gang in de buurt van de Via Roma en kronkelt naar Cuneo, 150 kilometer verderop. Er staat slechts één klim op het programma: de Colle di Nava. Het laatste rechte stuk heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 2,5% en zal de jongens van de mannen scheiden.

Een weekend in de bergen

Dit derde weekend van de Giro 2022 schotelt een pittig menu voor. Op zaterdag 21 mei staat de renners een korte etappe van 147 km tussen Santena en Turijn te wachten. Een kort parcours met meer dan 3.700 meter hoogtemeters. De rit volgt een circuit van 36,4 kilometer, waarin het eerste deel zich leent voor een ontsnapping. Op dit circuit zijn er twee hellingen: Superga (5 km aan 8,6%) en Colle della Maddalena (3,5 km aan 8,1%). En dan moet de hoofdschotel nog komen.

Zondag krijgt het peloton 177 kilometer tussen Rivarolo Canavese en Cogne voor de kiezen, in de Alpen. De eerste 90 kilometer zijn kalm in aanloop naar de drie klimmen van de dag: Pila-Les Fleurs (12,3 km met een gemiddelde van 6,9%), Verrogne (13,8 km met een gemiddelde van 7,1%) en Cogne/Lillaz (22,4 km met een gemiddelde van 4,3%). De krachtsverhoudingen zullen zich aftekenen alvorens de laatste Giro-week in te duiken.

Volg de Giro d'Italia van 6 tot 29 mei op Eurosport 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top