Rusland officieel gestopt met elektriciteitsleveringen aan Finland

Nieuws | De Russische export van elektriciteit naar Finland is afgelopen nacht stopgezet. Gisteren had de in Helsinki gevestigde leverancier RAO Nordic Oy, die volledig in handen is van het Russische InterRAO, al aangekondigd ermee te zullen stoppen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De energieleverancier had sinds 6 mei geen betaling meer ontvangen voor aan Finland geleverde elektriciteit, zei de groep in een verklaring. "Daarom zijn wij genoodzaakt de invoer van elektriciteit vanaf 14 mei op te schorten", klonk het. 

De Finse exploitant van het elektriciteitsnet zei vrijdag al dat het zonder de invoer van elektriciteit uit Rusland kan. "We waren hierop voorbereid en het zal niet moeilijk zijn. We redden het wel met wat meer import uit Zweden en Noorwegen", stelt Timo Kaukonen van Fingrid in een reactie.

Finland liet eerder deze week weten dat het wil toetreden tot de NAVO. Dat is niet naar de zin van Rusland, dat er al mee dreigde om "militair-technisch" te zullen reageren op een Fins lidmaatschap van de militaire alliantie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top