Eén van deze vijf landen kan wel eens onverwacht het Eurovisiesongfestival winnen!

Muziek | Op 14 mei is het weer zover. In Turijn zullen 25 landen strijden om de felbegeerde overwinning in de finale van het Eurovisiesongfestival. België is met Jérémie Makiese gebrandmerkt als één van de favorieten, maar er zijn ook enkele landen die dit jaar niet prominent in de kijker staan. Proximus Pickx neemt vijf underdogs onder de loep.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Nederland

De eerste en tot nu toe enige keer dat een Nederlandstalig liedje het Eurovisiesongfestival won, was met Corry Brokken in 1957. 'Net als toen' kreeg 31 punten van de professionele jury en stak daarmee favoriet Frankrijk de loef af. Kan S10 (spreek uit als "Stien") dit jaar voor onze noorderburen met 'De Diepte' dat succes herhalen? Het valt nog maar af te wachten, want dit nummer is niet de enige ballad in deze editie. Anderzijds scoort 'De Diepte' hoog in de Spotify Global Viral Top 50-hitlijst, wat misschien voor een onverwacht succes kan zorgen bij de publieksstemmen.

Frankrijk

Als één van de vijf grootste geldschieters van het Eurovisiesongfestival heeft Frankrijk een gegarandeerde finaleplaats, ongeacht het resultaat van vorig jaar. Toch is dat geen garantie op succes. Met de deelname van dit jaar positioneert Frankrijk zich in een reeks deelnemers die etnische nummers brengen. Alvan & Ahez brengen met 'Fulenn' immers een nummer in het Bretoens. De vorige keer dat Frankrijk een nummer in het Bretoens bracht op het liedjesfestival, in 1986 met 'Diwanit bugale' van Dan Ar Braz et Héritage des Celtes, belandden onze zuiderburen in de lagere regionen van het klassement. De gok om te zingen in een regionale taal kan goed uitdraaien, maar evengoed fout aflopen. De tijd zal het leren.

Portugal

Saudade is een van de moeilijkste woorden ter wereld om te vertalen. Dit Portugese begrip omschrijft een mengeling van gevoelens van verlies, gemis, afstand en liefde. Het zijn die gevoelens die de Portugese kandidaat MARO, alias Mariana Secca, wil vertolken in haar nummer 'Saudade, saudade' voor het Eurovisiesongfestival. Het indiepopnummer dat ze heeft geschreven met de Amerikaanse muzikant John Blanda is "een ode aan haar grootvader, die helaas niet meer onder ons is maar een essentieel deel van mezelf blijft". Het zou kunnen dat dit nummer een onverwacht succes wordt, zeker omdat het lichtvoetig ritme en catchy refrein afsteekt tegen de typische Eurosongnummers met een etnobeat of de reeks ballads die dit jaar meedingen naar een zege.

Armenië

Armenië zou ook wel eens voor een onverwachte verrassing kunnen zorgen. Niet alle kijkers waren overtuigd van het optreden van zangeres Rosa Linn in de halve finale van 10 mei. Ze bracht haar nummer 'Snap' op een bed dat volgeplakt werd met post-its, wat tot hilariteit leidde op sociale netwerken als Twitter. Muzikaal is 'Snap' een toegankelijk nummer dat voor een breed publiek is geschreven. Rosa Linn bedient zich van een energiek ritme en een emotionele tekst om een nummer te maken dat opvalt tussen de andere landen en wel eens zou kunnen aanslaan bij het publiek.

Finland

De ruige rockers van The Rasmus gaan al even mee. In 2003 had de Finse alternatieve rockband een onverwachte wereldwijde hit te pakken met 'In the shadows'. Zo snel als The Rasmus opkwam, verdween de band ook weer van het internationale muzikale toneel. Het is daarom niet ondenkbaar dat de band rond frontman Lauri Ylönen er met 'Jezebel' opnieuw in slaagt om de juiste snaar aan te slaan met hun bijdrage aan het Eurovisiesongfestival. Als het al niet lukt met hun nummer over een femme fatale, zullen ze ongetwijfeld indruk maken met hun liveoptreden. Op dat gebied heeft The Rasmus een stevige reputatie die ze misschien vanavond wel eens kunnen verzilveren.Wil je weten wie de 5 grootste kanshebbers zijn om onze Jérémie Makiese naar de kroon te steken op het Eurovisiesongfestival? Dat kan je hier ontdekken!

Bekijk de finale van het Eurovisiesongfestival op zaterdag 14 mei om 21 uur op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top